Foto: EPA-EFE/Anders Wiklund SWEDEN OUT

Glavni državni epidemiolog u Švedskoj Anders Tegnel, koji je smatrao da je nepotrebno blokirati društveni život zbog širenja koronavirusa, priznao u intervjuu Radiju Švedske je da je trebalo uvesti striktnije mere.

Tegnel je mesecima branio svoj pristup kao više održiv i kritikovao druge zemlje zbog uvedenih restrikcija.

Na pitanje novinara Radija Švedske da li je previše ljudi umrlo u ovoj zemlji, Tegnel se složio.

“Ako bismo naišli na istu bolest, a da znamo o njoj tačno ono što znamo danas, mislim da bismo bili na sredini između onoga što je uradila Švedska i onoga što je uradio ostatak sveta”, rekao je potom epidemiolog, prenose mediji.

Švedska ima najvišu stopu smrtnosti u svetu prema broju stanovnika.

Od koronavirusa umrlo je više od 4.400 ljudi, a zaraženo je 38.500 ljudi. Susedne Norveška, Danska i Finska zajedno imaju oko 1.100 umrlih.

Foto:EPA-EFE/Jessica Gow

Pročitaj i:

Za razliku od uglavnom strogih mera uvedenih u ostatku Evrope, Švedska, čije stanovništvo nije bilo u izolaciji, zadržala je otvorene škole za decu mlađu od 16 godina, kao i kafiće, barove, restorane i kompanije, zahtevajući od svih da se pridržavaju preporuka o socijalnom distanciranju i da “preuzmu odgovornost”.

Anika Linde, koja je nadgledala švedski odgovor na svinjski grip i Sars kao državni epidemiolog od 2005. do 2013, prvo je davala podršku svom nasledniku Andersu Tegnelu i pristupu koji je Švedska odabrala za borbu protiv koronavirusa.

Međutim, ona je prva istupila iz redova stručnjaka za javno zdravlje, rekavši da se predomislila zbog relativno visokog broja smrtnih slučajeva u Švedskoj u poređenju sa susednim Danskom, Norveškom i Finskom.

“Mislim da nam je trebalo više vremena za pripremljenost. Da jesmo bili bismo u stanju da za to vreme obezbedimo ono što je neophodno za zaštitu ugroženih “, rekla je Linde za Gardijan.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare