Rusija, koronavirus
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija već nekoliko nedelja zaredom beleži visoke korona brojke i obara crne rekorde. Broj zaraženih i preminulih raste, vakcinacija se odvija sporo, a lekari su zabrinuti. Ukupan broj zaraženih od kovid-19 je 8.168.305, a ukupan broj umrlih 228.453, s tim da sa se očekuje da se ove brojke budu i veće jer se u Rusiji pojavila nova zaraznija mutacija delta soja.

PROČITAJTE JOŠ:

U Rusiji svakog dana umre više od 1.000 ljudi. Najveća zemlja na svetu je i najveće žarište u Evropi. Koliko je dramatična situacija govori i primer jednog grada na severozapadu zemlje.

Vologda, grad u kojem živi nešto više od 300.000 ljudi, teško je pogođen epidemijom. Bolnica broj jedan vrvi od bolesnih ljudi i pacijenata na samrti. Lekari kažu da od 750 pacijenata koji su trenutno na lečenju, njih 700 nije vakcinisano.

Stopa vakcinacije u Rusiji je generalno mala. Od 146 miliona stanovnika Rusije, samo trećina je primila obe doze, što je daleko ispod proseka u drugim evropskim zemljama. Paradoks je da je Rusija prva zemlja na svetu koja je napravila vakcinu protiv korone.

Vologda je tipičan primer kako vakcinacija sporo ide u Rusiji. U tom gradu cepivo je primilo tek 26 odsto stanovništva – jedan od najnižih nivoa u zemlji.

„Veoma sam zabrinut zbog toga. Što više nevakcinisanih imamo u našoj bolnici, imamo više pacijenata“, rekao je Pavel Šeprinski, načelnik bolnice broj jedan.

Rusija, koronavirus
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Punktovi za vakcinaciju su skoro prazni, a nepoverenje Rusa prema vakcinama tako veliko da je čak i guverner Oleg Kuvšinjikov počeo da moli svoje sugrađane da prime bar jednu dozu.

Istovremeno, gradsko groblje Vologdi i dalje beleži veliki broj sahrana. Ranije ih je bilo ko 50 nedeljno, a sada ih ima barem dvostruko više.

Teška situacija širom zemlje

Nije samo Vologda problem. Slična je situacija širom zemlje. Doktor Georgi Arbolišvili kaže da Rusija trenutno prolazi kroz alarmantnu fazu pandemije. U moskovskoj bolnici u kojoj on radi odeljenje intenzivne nege je skroz popunjeno.

„Većina pacijenata na terapiji je u teškom stanju i nisu vakcinisani“, rekao je za AP.

Arbolišvili, kao i njegove kolege, upozorava da je ova situacija mogla da bude izbegnuta da su se građani vakcinisali.

Iako se jedinice intenzivne nege pune, život u Moskvi se nastavlja uobičajenim tokom. Restorani i bioskopi su puni, kao i noćni klubovi i barovima, dok putnici u javnom prevozu zanemaruju obavezu da nose maske.

Novih mera ni na vidiku

Ipak, uprkos svemu tome, vlast ne čini mnogo da promeni situaciju. Istina, broj zaraženih naterao je zvaničnike da povećaju pritisak na medicinske radnike, nastavnike i javne službenike da se vakcinišu, ali je tempo vakcinacije i dalje usporen.

Prognoze za naredni period nisu optimistične, ali Rusija ne planira da pooštri mere, jer niko ne može da predvidi razvoj epidemoiološke situacije, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov. Postojeće mere komentarisao je rečima da su „te odluke doneli stručnjaci“.

„Ne možemo se petljati u to, nemamo ovlašćenje da donosimo takve odluke. Stručnjaci su se složili da postoje ograničenja koja moraju stupiti na snagu u Moskvi kako bi se suzbio korona virus“, rekao je on.

Putinov očajnički potez

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin je odobrio vladin predlog da u Rusiji, zbog epidemije koronavirusa, neradni dani budu u periodu od 30. oktobra do 7. novembra. Takođe, Moskva zatvara sve usluge na 11 dana od sledećeg četvrtak, prenosi BBC.

„Trenutno je posebno važno obuzdati vrhunac novog talasa pandemije. I s tim u vezi, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, podržavam predloge za uvođenje neradnih dana širom zemlje u periodu od 30. oktobra do 7. novembra, uz očuvanje plata za radnike“, izjavio je Putin na sastanku sa članovima kabineta

BONUS VIDEO: Kako izbeći korona ponor?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare