Foto: Danish Defence Command

Sabotaže na gasovodima ispod Baltičkog mora "verovatno su posledica aktiviranja nekoliko stotina kilograma eksploziva", saopštile su Danska i Švedska u pismu Ujedinjenim narodima.

Norveški istraživači su danas objavili kartu na kojoj predviđaju da će ogromna količina metana koja je iscurila iz oštećenih plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 „putovati“ duže vreme Baltičkim morem.

Skandinavski seizmolozi su zabeležili eksplozije koje su prethodile curenju. Prva eksplozija zabeležena je rano u ponedeljak jugoistočno od danskog ostrva Bornholma. Druga, jača eksplozija severoistočno od ostrva te noći bila je jednaka potresu magnitude 2,3 stepena Rihterove skale.

Moskva je zatražila hitan sastanak u Savetu bezbednosti UN-a kako bi se raspravljalo o gasovodima i pozvala na temeljnu međunarodnu istragu kako bi se procenila šteta na gasovodima, koji prenose gas iz Rusije u Europu. Rusija kaže da sve to izgleda kao teroristički napad, verovatno izveden na državnom nivou.

Ovosedmična sabotaža na cevovodima Severni tok 1 i 2 izazvala je dva curenja metana kod Švedske, uključujući jedno veliko iznad Severnog toka 1 i manje iznad Severnog toka 2, te dva curenja uz dansku obalu.

BONUS VIDEO: Curenje gasa u Baltičkom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare