Foto: Shutterstock/Printscreen/Leaflet

Toksične čestice iz "neuništivih hemikalija" koje se ne razlažu u životnoj sredini i skupljaju u telima ljudi, pronađene su na nekoliko hiljada lokacija širom Evrope. Opasni zagađivači su registrovani i u Srbiji, i to na više od 10 lokacija. Među njima su bar tri na teritoriji Beograda, od kojih je jedna na Adi Ciganliji.

Naime, naučna istraživanja pokazala su da ovo zagađivači koji preko najčešće deterdženata ulaze u vodu, zemljište i kasnije prirodnim sledom događaja u proizvode široke potrošnje. Nazivaju ih i polifluoroalkilnim supstancama (PFAS), piše Gardijan.

Zapravo to je „porodica čestica“ kojih ima oko 10.000. Dva PFAS-a su posebno opasna, jer su povezana sa nizom zdravstvenih problema. Prvi je PFOA koji može da izazove rak bubrega i testisa, bolest štitne žlezde, ulcerozni kolitis, visoki holesterol i hipertenziju.

Foto: Printscreen/Leaflet

Drugi je PFOS povezan sa reproduktivnim, razvojnim, bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde. Na nižim nivoima PFAS je povezan sa imunotoksičnošću.

Supstance su pronađene na oko 17.000 lokacija širom Evrope. Od toga, PFAS je otkriven u visokim koncentracijama od više od 1.000 nanograma po litru vode na oko 640 lokacija i iznad 10.000 ng/l na 300 lokacija.

„Ovolika koncentracija me brine, rizikujete da stoka dobije pristup tim vodama i da nju posle konzumiraju ljudi“, rekao je profesor Krispin Helsel, hemičar za životnu sredinu sa Univerziteta Lančester.

klimatske promene
Foto: Shutterstock

Inače, mapa pokazuje da je u Belgiji zagađenje najveće. Ljudima koji žive u krugu od 15 kilometara od lokacije rečeno je da ne jedu jaja položena u baštama i da izbegavaju domaće povrće. U međuvremenu, 70.000 ljudi koji žive u krugu od pet kilometara dobili su instrukcije da izvade krv kako bi se utvrdilo prisustvo PFAS.

U Holandiji, PFAS u peni za gašenje požara kontaminirao je zemljište oko aerodroma Šiphol u Amsterdamu, što je rezultiralo ogromnim zagađenjem. Utvrđeno je da neki aerodromi i vojne lokacije u Nemačkoj imaju slične probleme.

U Velikoj Britaniji, najviši nivoi PFAS pronađeni su u blizini ispuštanju iz fabrike hemikalija na reci Vajr, iznad Blekpula. Utvrđeno je da riba u reci sadrži visoke nivoe PFAS-a.

Foto: Shutterstock

Mapa pokazuje da su izvori vode za piće u Velikoj Britaniji kontaminirani PFAS-om, ali kompanije za vodu kažu da hemikalije ne dospevaju u vodu iz slavine.

Pročitajte još:

Uprkos velikom broju detekcija koje otkriva mapa, smatra se da je to vrh ledenog brega. Agencija za životnu sredinu priznala je da je PFOS – poznat kao toksičan za ribe i druge vodene životinje – sveprisutan u životnoj sredini i da će prisustvo PFOS u rekama značiti da mnoge neće ispuniti standarde kvaliteta vode do 2039. godine.

Evropska agencija za hemikalije kaže da će oko 4,4 miliona tona PFAS završiti u životnoj sredini u narednih 30 godina ukoliko se ne preduzmu neophodne mere.

BONUS VIDEO Kako se u Hrvatskoj menjala klima u poslednjih 10 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare