tanker
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc optužio je danas Iran za smrtonosni udar na naftni tanker u julu sa svoje teritorije i ponovio da će Izrael sam delovati ako je potrebno da spreči tu zemlju da razvije nuklearno oružje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ganc je to rekao u vreme prve državne posete premijera Izraela Naftalija Beneta (Naftali Bennett) Vašingtonu tokom koje će sa zvaničnicima administracije razgovarati o Iranu.

Naftni tanker „Merser strit“ (Mercer Street), kojim upravlja kompanija u vlasništvu izraelskog milijardera, plovio je 29. jula Arabijskim morem kraj Omana kada ga je pogodila bespilotna letelica i ubila dva člana posade, jednog Britanca i jednog Rumuna.

SAD, Velika Britanija i Izrael su optužili Iran za taj napad, ali ni jedna zemlja nije pružila dokaze u prilog toj tvrdnji, a Teheran je porekao odgovornost.

„Naša procena je da je bespilotna letelica lansirana s iranske teritorije uz odobrenje iranskog rukovodstva“, rekao je Ganc na brifingu za strane diplomate, objavio je njegov kabinet.

Ganc, bivši komandat izraelske vojske je i ranije upozoravao da je Izrael spreman da pokrene vojnu akciju protiv Irana i pozvao na medjunarodnu zajednicu da se zaustavi iranska agresija.

Iran i Izrael već godinama vode rat u senci, a u proteklim mesecima su često napadani trgovački brodovi.

Napadi su počeli pošto se Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) 2018. godine povukao iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom na osnovu koga je Teheran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje eonomskih sankcija.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) je izrazio spremnost da ponovo udje u sporazum ali su pregovori u Beču o spasavanju tog dokumenta u zastoju.

Izrael tvrdi da Iran, glavni izraelski neprijatelj u regionu, teži nuklernom oružju dok Teheran insistira da iranski nuklearni program služi samo u mirne svrhe.

Ganc je danas pojačao pretnje rekavši da Izrael „ima sredstva da deluje i da neće oklevati da to uradi“.

„Ne isključujem mogućnost da će Izrael morati da preduzme akciju u budućnosti da spreči nuklearni Iran“, rekao je ministar odbrane jevrejske države.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)