Talibani Avganistan Kabul
Talibani u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Iran je ponovo pokrenuo isporuke benzina i dizela u Avganistan na molbu talibana, saopštila je danas iranska Unija izvoznika nafte, gasa i petrohemijskih proizvoda. Iranski izvoz goriva u Avganistan obnovljen je pre nekoliko dana, nakon što su talibani smanjili carine na uvoz iranskog goriva do 70 posto.

„Talibani su Iranu poslali poruke u kojima se kaže “možete nastaviti izvoz naftnih derivata““, izjavio je za Rojters Hamid Hoseini, član odbora i portparol tog udrženja u Teheranu, dodajući da su neki iranski trgovci oprezni zbog zabrinutosti za bezbednost.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu prošlog vikenda, pošto su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici povukli trupe nakon 20-godišnjeg rata.

Cena benzina u Avganistanu dostigla je 900 dolara po toni prošle nedelje, dok mnogobrojni Avganistanci u panici napuštaju gradove, plašeći se odmazde i povratka surove verzije islamskog zakona koju su talibani uveli pre dve decenije kada su bili na vlasti.

Da bi obuzdala skok cena, nova talibanska vlast obratila se Iranu da ostavi granice otvorenim za trgovce.

Iranski izvoz goriva u Avganistan obnovljen je pre nekoliko dana, nakon što su talibani smanjili carine na uvoz iranskog goriva do 70 posto, dodao je Hoseini, pokazujući zvanični dokument avganistanske carinske službe.

Benzin i dizel su glavni iranski izvozni proizvodi u Avganistan. Iran je izvezao oko 400.000 tona goriva u tu susednu zemlju od maja 2020. do maja 2021. godine, prema izveštaju PetroVju iranske platforme za istraživanja i konsultacije o nafti i gasu, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: Talibani na ulicama Kabula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram