ruski pasoš,
Foto: Vladimir Zuev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije gotovo sigurno će suspendovati sporazum sa Rusijom o olakšanom izdavanju viza njenim državljanima, ali je veoma malo verovatno da će biti usvojen zahtev da se zabrani izdavanje viza Rusima, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na tri izvora.

Na sastanku koji će biti održan u Pragu u utorak i sredu očekuje se da će ministri dati političku podršku da se suspenduje sporazum između Evropske unije i Rusije, ali je većina članica Unije izričito protiv potpune zabrane izdavanja viza, prenosi Politiko.

Suspenzija tog sporazuma znači da će državljanima Rusije za dobijanje šengenske vize trebati više dokumenata, vremena i novca.

Najveći protivnici zabrane izdavanja viza državljanima Rusije su Nemačka, Grčka i Kipar. Inače, zabranu izdavanja viza ruskim državljanima su tražile baltičke države, kao i Finska i Češka na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Protiv zabrane izdavanja viza izjasnio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel, koji je rekao da „to nije dobra ideja“.

BONUS VIDEO: Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar