krim most krimski most
Požar na Krimskom mostu FOTO: Reuters

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila da iza napada na Krimski most stoji šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov. Takođe, identifikovano je 12 saučesnika u pripremi napada, od kojih je osam privedeno.

Privedeno je pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije, koji su učestvovali u pripremi.

Prema navodima FSB, eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese preko Bugarske, Gruzije i Jermenije.  Agencija TASS prenosi da je teret koji je nosio eksploziv poslat nepostojećoj kompaniji na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Kako je istragom utvrđeno, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kg i početkom avgusta „poslata iz morske luke Odesa u bugarski grad Ruse po ugovoru br. 02/ 08/2022 između Translogistik LLC UA“ (Kijev) i „Baltek Capital SA“.

Obaveštajna služba je istakla da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, „uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom“, navodi Interfaks.

Podsetimo, nakon eksplozije na Krimskom mostu predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za terorizam, a ruske snage su izvele niz raketnih napada na Kijev i druge ukrajinske gradove. Ukrajinci nisu rekli da oni stoje iza toga, niti su negirali, već su samo rekli da je to bio „odličan poklon za Putinov rođendan“.

Bonus video: Osveta za Krimski most? Ruska vojska napala Zaporožje u tri sata ujutru, ima mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar