Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Poslanici Donjeg doma francuskog parlamenta velikom većinom usvojili su zakon kojim će biti ojačan nadzor nad džamijama, školama i sportskim centrima radi očuvanja Francuske od radikalnih islamista i osiguranja vrednosti te države.

Tekst Zakona će značajno proširiti vladina ovlašćenja na zatvaranje verskih organizacija, ako se utvrdi da emituju „teorije ili ideje“ koje „izazivaju mržnju ili nasilje prema nekoj osobi ili narodu“.

Glasanje u Donjem domu Parlamenta nakon dve sedmice diskusija bila je prva veća prepreka nacrtu zakona čija je izrada trajala dugo. Nacrt je usvojen sa 347 glasova za 151 protiv, dok je bilo 65 uzdržanih.

Obimni nacrt zakona koji pokriva većinu aspekata života u Francuskoj osporavaju neki muslimani poslanici i drugi koji strahuju da država narušava osnovne slobode i da krivicu usmerava na islam.

Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Nacrt zakona dobio je na hitnosti nakon što je u oktobru nastavniku Samuelu Patiju glavu odsekao sledbenik radikalnog islama i napada na baziliku u Nici.

Zakon će takođe zahtevati od svih udruženja, da se pismeno obavežu da će podržavati „republičke vrednosti“ – liberalne, prosvetiteljske vrednosti koje Francuska ceni – ako žele da dobijaju državne subvencije.

Da bi se suzbila religijska finansiranja iz zemalja kao što su Turska, Katar ili Saudijska Arabija, zakon će zahtevati od udruženja da prijave donacije preko 10.000 evra i overe svoje račune.

Foto:Tanjug/AP Photo/Michel Spingler

Pomenuti zakon predlaže strože kriterijume za odobravanje kućnog školovanja dece starije od tri godine, kako bi se sprečilo da roditelji decu ispisuju iz javnih škola i upisuju u islamističke strukture.

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron, rekao je da je ubijeni nastavnik istorije i geografije Samuel Pati, kojem je 16. oktobra prošle godine u okolini Pariza odrubljena glava, ubijen jer je bio oličenje Republike. Ovo ubistvo izazvalo je bes širom Francuske i nateralo Makrona da se bori protiv islamističkog ekstremizma i nasilja u zemlji koja se pokolebala od talasa džihadističkih napada od 2015. u kojima je ubijeno više od 250 ljudi.

Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kao odgovor na Patino ubistvo, Makron se zakleo da se Francuska nikada neće odreći prosvetiteljskih vrednosti. Nazvao je ubijenog nastavnika „herojem“ za zastupanje sekularnih, slobodnomislećih vrednosti francuske republike.

„Ubijen je jer islamisti žele da nam oduzmu budućnost“, rekao je Makron na parastosu.

Komentari

Svi komentari (0)