Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Francuske vlasti naložile su danas zatvaranje džamije u okolini Pariza jer su njeni vernici prenosili video snimak u kojem se osu]uje čas Samuela Patija, nastavnika istorije i geografije koji je ubijen 16. oktobra jer je svojim đacima na času o slobodi izražavanja pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

„Rok za zatvaranje džamije je 48 sata, tako da će ona biti zatvorena u sredu uveče“, izjavili su Frans presu izvori bliski tom slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen u ponedeljak uveče je za televiziju TF1 rekao da je od nadležne prefekture kod Pariza zatražio zatvaranje džamije u periodu od šest meseci.

Vernici koji posećuju tu džamiju su 9. oktobra preneli video snimak oca jednog đaka ubijenog nastavnika koji izražava nezadovoljstvo zbog pokazivanja karikatura Muhameda na času održanom 5. oktobra.

Darmanen je posle ubistva nastavnika obećao „rat protiv neprijatelja Republike“ i pokrenuo niz operacija protiv islamističkog pokreta.

Ukupno 16 osoba, među kojima pet đaka, danas je u pritvoru u sklopu istrage ubistva Patija kojem je u petak odrubio glavu Rus čečenskog porekla, ubrzo ubijen posle počinjenog zločina.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će tokom dana posetiti kriznu ćelije borbe protiv islamizma u okolini Pariza.

Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Za sutra je u Francuskoj predviđeno nacionalno odavanje pošte Patiju kojem će posthumno biti dodeljen orden Legije časti.

Podsetimo, francuskog profesora Samuela Patija je u Parizu ubio tinejdžer poreklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama.‚“Dejli mejl” navodi da je Pati pozvao muslimanske učenike da napuste učionicu pre nego što je pokazao karikature Muhameda koje je pre pet godina objavio magazin “Šarli Ebdo”, što je dovelo do terorističkog napada u kojem je ubijeno 12 ljudi.-

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar