Foto: Printscreen/YouTube/BFMTV

Prvi slučaj koronavirusa možda u Evropu uopšte nije stigao iz Kine! Naime, Amir Hamar, Francuz alžirskog porekla, smatra se najverovatnijim "nultim pacijentom", jer je njegov uzorak krvi izvađen još u decembru, kada je mislio da boluje od gripa, a ispostavilo se da je pozitivan na koronavirus, još pre prvog potvrđenog slučaja u Kini.

Amir Hamar (43) u francuskim medijima razotkrio se kao potencijalni „nulti pacijent“ u toj zemlji, odnosno prva osoba koja se tamo zarazila koronavirusom, i to još u decembru prošle godine. Ono što je posebno zanimljivo je da nije putovao u Kinu, što implicira da je virus Evropom kružio i pre nego je krajem 2019. u bolnici u Vuhanu uopšte utvrđeno da se pojavio novi koronavirus, prenosi Jutarnji list.

Hamar je odlučio da razgovara sa novinarima televizije BFMTV nakon što je jedna bolnica blizu Pariza ponovno testirala uzorke koje je dao kada je krajem prošle godine oboleo od, kako je mislio, gripa. Ti uzorci su uzeti 27. decembra, a u ponedeljak je objavljeno da je ponovljeni test otkrio da je 43-godišnji Francuz zapravo bio pozitivan na novi koronavirus.

Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Imao sve simptome korone

U razgovoru za BFMTV Hamar je otkrio da je patio od „vrlo ozbiljnih“ bolova u grudima, ali je rekao da su lekari njegovu bolest dijagnostikovali kao plućnu infekciju.

Iako stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo brzati sa zaključcima na temelju njegova primera, Svetska zdravstvena organizacija poručila je da nije neobično da se slučaj zaraze dogodio u decembru. Štaviše, dodali su da je moguće da ćemo imati još sličnih otkrića o ranim slučajevima zaraze iz prošle godine.

Iz SZO-a su takođe poručili i drugim državama da provere da li je i kod njih bilo slučajeva zaraze krajem 2019. godine.

„Tako ćemo dobiti novu i jasniju sliku o širenju koronavirusa“ kažu u SZO-u, a piše Daily Mail.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Nejasno kako se zarazio

Nikome nije jasno kako se Hamar zarazio, budući da se ne može uspostaviti direktna veza između njega i neke osobe iz Kine u kojoj je pandemija i počela prošle godine.

Jedna od pretpostavki je da se Francuz alžirskog porekla zarazio preko svoje supruge koja radi u supermarketu pokraj pariške vazdušne luke Šarl de Gol, a u koji često dolaze putnici koji su sleteli na aerodrom. Lekari koji su otkrili Hamarov slučaj kažu i da je njegova supruga radila na ribljoj pijaci sa kolegama kineskog porekla.

Pročitajte još:

„Sada nastojim da ustanovim je li ona bila asimptomatski prenosnik virusa“ kaže dr Iv Koen iz bolnice u kojoj se Hamar lečio.

Sam Hamar je otkrio da ga je upravo dr Koen kontaktirao pre nekoliko dana i rekao mu da je „100 posto pozitivan na virus“.

Krajem prošle godine, Hamar je imao temperaturu, suvi kašalj i probleme sa disanjem, sve simptome koji se danas povezuju sa Covidom-19. I on sam je prvo mislio da je reč o gripu, ali je ipak otišao u bolnicu gde je dobio i masku za disanje.

„U pet ujutru otišao sam u bolnicu i rekao da odmah moram da vidim lekara budući da nešto nije u redu. Imao sam bolove u grudima“ rekao je Hamar. Lekari nisu mogli da utvrde od čega tačno boluje, ali su mu rekli da možda ima plućnu infekciju, pa su ga upozorili da je bolest „vrlo ozbiljna“.

Nakon nekoliko dana u bolnici Hamaru se stanje ipak popravilo, pa se vratio kući i potpuno oporavio od misteriozne bolesti. Nije bio ni svestan da je bio zaražen novim koronavirusom.

Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Promenio tok zaraze virusom

Ova priča je itekako zanimljiva kada se pogleda dosad poznati tok širenja koronavirusa. Kina je prvi slučaj SZO-u prijavila tek 31. decembra prošle godine, a prvi slučaj zaraze izvan Kine potvrđen je tek 13. januara 2020. Francuska je, službeno, prvi slučaj zabeležila tek 24. januara.

Doktor Koen rekao je da su naučnici iz dve bolnice testirali starije uzorke 24 pacijenta na koronavirus, od kojih je jedan bio pozitivan.

Rezultat je pokazao da je Hamar koronavirusom bio zaražen mesec dana pre prvog službeno potvrđenog slučaja u Francuskoj i pre nego što je prvi slučaj službeno potvrđen u Kini.

Svi uzorci testirani u tom mini istraživanju bili su ranije skupljeni zbog testiranja na grip, a svaki je testiran nekoliko puta kako ne bi bilo sumnje u rezultat. Ipak, dr Koen kaže da je prerano reći je li Hammar francuski „nulti pacijent“.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Možda ima još ranijih slučajeva

„Možda jeste, ali možda ima i ranijih slučajeva iz drugih francuskih regija. Svi negativni uzorci testirani na upalu pluća trebali bi se opet testirati, ali na koronavirus. Virus je verovatno već cirkulisao među stanovništvom“ kaže doktor.

„Ne znamo kako se Hamar zarazio, nije nigde putovao, a jedini stalni kontakt koji je imao bila je njegova žena“ kaže dr Koen.

„Virus se mogao tiho širiti populacijom, bez da je iko uočio njegovu prisutnost“ smatra dr Olivie Boušand, šef Odeljenja za infektivne bolesti u bolnici u kojoj se Hamar lečio.

Međutim, mnogi stručnjaci ipak upozoravaju da se na temelju jednog slučaja ne može još govoriti o „tihom širenju zaraze“.

„Ovi dokazi nisu konačni, iako je moguće da je reč o jednom od ranijih slučajeva“ smatra profesor molekularne biologije na Univerzitetu Notingam Džonatan Bol.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare