Rusija Belorusija vezba
Vežbe Rusije i Belorusije Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Francuska kaže da nijedan lider ne zna sa sigurnošću da li će Rusija napasti Ukrajinu, ali da postoji rizik, rekao je novinarima u petak izvor iz francuske predsedničke palate.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nijedan lider nije večeras rekao da će doći do invazije ili ne, ali da govorimo o riziku“, rekao je izvor iz Jelisejske palate, nakon poziva između lidera SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Kanade, Italije, Poljske, Rumunije, NATO-a i Evropske unije.

„Mi nismo u glavi predsednika Putina“, nastavio je izvor, prenosi CNN.

Izjave Francuske su usledile nakon što je američki predsednik Džo Bajden u petak rekao da je sada uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da izvrši izvaziju na Ukrajinu, ali je naglasio da ostaje prostor za diplomatiju.

Izvor iz Jelisejske palate je takođe odbacio tvrdnje Rusije koja optužuje Ukrajinu za genocid u regionu Donbasa, napomenuvši: „Nema ukrajinskog napada na Donbas“.

Izvor je rekao da se pretnja Francuske i njenih saveznika da će uvesti „masovne sankcije“ Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu odnositi samo na upad u oblasti pod kontrolom kijevske administracije.

Nije jasno da li će i koji oblik sankcija biti uveden za upad u sporne regione u istočnoj Ukrajini koje već kontrolišu separatisti koje podržavaju Rusi.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan razgovarao je danas telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije na istoku Ukrajine poslednjih dana, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Francuski predsednik Emanuel Makron će razgovorati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u subotu, a sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nedelju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar