Skoplje protest Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Stanovnici Skoplja ponovo su se u četvrtak uveče okupili na ulicama glavnog grada kako bi protestovali protiv francuskog predloga kojim bi se sklonio veto Bugarske za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Građani smatraju da je taj predlog štetan za državu i nacionalne interese, zbog čega su se šesti dan zaredom okupili ispred zgrade vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom. Prema najavama, oni će prošetati do Ministarstva pravde i protest potom završiti ispred Sobranja.

Lider opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji i večeras protestuje protestu, rekao je da snaga nije u nasilju, već u masi.

„Nasilje je izdaja vrednosti u koje verujemo, a verujemo u miran i demokratski način izražavanja nezadovoljstva onim što nam sprema ova nepopularna vlast“, rekao je Mickoski.

Proteklih večeri na protestima su izbijali sukobi demonstranata i policije ispred zgrade Sobranja. Kako su javili izveštači agencije MIA, u sredu uveče su dimne bombe, petarde i flaše bačene na policijski kordon koji je obezbeđivao zgradu parlamenta.

Na raskrsnici ispred Skenderbegovog trga došlo je do sukoba demonstranata i grupe ljudi, a očevici tvrde da su se čuli i pucnji.

Vlada poslala francuski predog Sobranju

Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je parlamentu prosledila francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pregovora sa EU.

Kako se navodi, vlada je razmotrila informaciju ministarstva spoljnih poslova o predlogu pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, koju je predstavilo francusko predsedništvo Evropskom unijom.

PROČITAJTE JOŠ

„Odlučeno je da se taj predlog pregovaračkog okvira uputi sobranju Severne Makedonije na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, po skupštinskoj proceduri“, istakla je vlada Dimitra Kovačevskog.

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je Makedoncima da je prihvatanje francuskog predloga istorijska prilika koja omogućava početak aktivne faze procesa pristupanja EU, 17 godina posle dobijanja statusa kandidata.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije, naišao je na snažan otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

BONUS VIDEO: Građani Severne Makedonije o pristupu EU

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar