Foto:Tanjug/NASA via AP

Objavljene su do sada neviđene fotografije Jupitera, najveće planete Sunčevog sistema nastale pomoću "Džejms Veba", najskupljeg svemirskog teleskopa na svetu koji je u vlasništvu američke agencije NASA.

Na fotografijama je prikazan Jupiterov severni i južni pol, kao i polarna magla.

Jupiterova velika crvena pega, oluja dovoljno velika da proguta našu Zemlju, jasno se ističe pored bezbroj manjih oluja.

„Nikada nismo videli ovakav Jupiter. Sve je to prilično neverovatno“, rekla je astronom Imke de Pater sa Univerziteta u Kaliforniji u Berkliju koja je učestvovala u posmatranjima, dodajući da naučnici „nisu očekivali da će biti ovako dobro“.

Pročitajte još:

Navela je i da je neverovatno to što sada možemo da vidimo detalje planete, zajedno sa njenim prstenovima i sitnim satelitima, pa čak i galaksijama, sve na samo jednoj fotografiji.

Inače, teleskop „Džejms Veb“ vredi 10 milijardi dolara, ima primarno ogledalo prečnika 6,5 metara, a lansiran je u decembru 2021. godine. Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u julu prvu fotografiju u boji dubokog svemira načinjenu novim teleskopom.

BONUS VIDEO Ostaci kineske svemirske rakete pali na Zemlju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram