Foto: Twitter/Etienne KLEIN

Francuski fizičar Etjen Klajn izvinio se nakon što je priznao da je fotografija zvezde Proksime Kentauri, koju je pre nekoliko dana objavio na svom Tviteru, zapravo fotografija komada kobasice.

„Fotografija Proksime Kentauri, najbliže zvezde Suncu koja je udaljena 4,2 svetlosne godine od nas“, napisao je Klajn pre nekoliko dana uz fotografiju kobasice i dodao da je fotografiju napravio NASA-in teleskop Džejms Veb.

Ljudi na Tviteru su to uglavnom shvatili kao šalu, ali šala nije svima prijala i mnogi korisnici ove društvene mreže su ga napali i poručili mu da on, kao ugledni naučnik, ne bi smeo da objavljuje informacije bez da ih prethodno proveri.

„Neprikladno je da delite ovakve stvari, a da odmah ne istaknete da su lažne“, glasio je jedan od komentara.

Na kraju, Klajn se izvinio i priznao da se šalio.

Pročitajte još:

„U svetlu nekih komentara, osećam obavezu da objasnim da je tvit koji prikazuje navodni snimak Proksime Kentauri bio šala. Naučimo da budemo oprezni prema argumentima autoriteta, kao i prema spontanoj elokvenciji određenih slika“, napisao je fizičar.

U šaljivom tonu je dodao da, prema savremenoj kosmologiji, ništa što postoji u mesnicama ne postoji nigde osim na Zemlji.

BONUS VIDEO Ostaci kineske svemirske rakete pali na Zemlju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar