Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

U Indiji je danas počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima, od ukupno sedam.

U ovoj fazi glasanja će u 13 indijskih saveznih država biti izabrano 88 poslanika od ukupno 543 u donjem domu indijskog parlamenta, a pravo glasa u ovoj fazi glasanja ima 160 miliona ljudi.

Indija glasanje Foto:Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

Za tih 88 mesta kandidovalo se 1.200 kandidata, prenosi Rojters. Gotovo milijardu ljudi, odnosno oko 970 miliona ljudi, ima pravo glasa na parlamentarnim izborima u Indiji koji su počeli 19. aprila i traju do 1. juna u sedam faza.

Indija glasanje Foto:Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

Glasovi na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su najveći na svetu, biće prebrojani 4. juna, kada će biti i objavljeni rezultati.

Indija glasanje Foto:Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

Indijski premijer Narendra Modi nada se da će osvojiti treći uzastopni mandat u zemlji sa 1,4 milijardi stanovnika. Na izborima učestvuje šest nacionalnih stranaka, 57 partija iz indijskih saveznih država i 2.597 manjih stranaka.

Indija glasanje Foto:Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

Glavna trka će se voditi između dve najveće političke stranke u Indiji – vladajuće Indijske narodne partije (BJP) i opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC), odnosno Kongresne partije.nDa bi se suprotstavila vladajućoj BJP i premijeru Modiju, Kongresna partija je formirala savez od 28 stranaka pod imenom Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez ili INDIA.

#related-news_1

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se da će premijer Modi i njegova hinduističko-nacionalistička BJP pobediti na izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar