Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nepoznata osoba ili više njih išarali su fasadu ruskog konzulata koji se nalazi na Menhetnu u Njujorku.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin predsedavao je ceremonijom pripajanja četiri ukrajinska regiona koja su delimično okupirana od strane ruskih vojnih snaga, što je rezultiralo eskalacijom sedmomesečnog rata i uvelo ga u novu nepredvidivu fazu. „To je volja miliona ljudi“, rekao je on u govoru održanom stotinama visokih zvaničnika u sali Svetog Đorđa u Kremlju.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ceremonija je održana tri dana nakon završetka na brzinu organizovanih referenduma, nakon kojih su pristalice Moskve u okupiranim regionima izjavile da je većina birača, ili 99 odsto, izabrala da se pridruži Rusiji.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Vlade Ukrajine i zapadnih zemalja nazvale su referendume nezakonitim i lažnim i smatraju da su sprovedeni uz pretnje oružjem. U govoru koji je više puta prekidan aplauzima, Putin je izjavio da Rusija ima četiri nova regiona.

On je pozvao Ukrajinu da prekine vojnu akciju i vrati se za pregovarački sto. Kijev je obećao da će vratiti sve regione koje je Rusija otela od Ukrajine i poručio Rusima da njihova odluka o aneksiji ovih teritorija uništava svaku mogućnost za pregovore.

BONUS VIDEO: Ceremonija aneksije ukrajinskih teritorija u Kremlju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar