Foto: EPA-EFE/MAKSIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija „pobediti” u sukobu sa Ukrajinom, na mitingu održanom na Crvenom trgu u centru Moskve u čast pripajanja četiri ukrajinske teritorije. "Mi ćemo pobediti!" rekao je ruski predsednik, što je ispraćeno aplauzom na desetine hiljada njegovih pristalica, od kojih su mnogi nosili ruske zastave.

„Dobro došli kući!“ rekao je Putin, obraćajući se stanovnicima pripojenih ukrajinskih teritorija, poručivši im da su se „vratili u svoju istorijsku domovinu“. Putin je razgovarao sa gledaocima pozvanim da gledaju televizijski pop koncert na Crvenom trgu.

„Rusija ovim ljudima ne otvara samo vrata svoje kuće, ona otvara svoje srce“, rekao je on na bini koja je specijalno postavljena za tu priliku na čuvenom trgu u podnožju zidina Kremlja.

Među masom se mogao videti veliki broj ruskih zastava, preneo je novinar AFP. Neki su nosili georgijevske trake sa crnim i narandžastim prugama, nekadašnje carsko vojno odlikovanje koje je kasnije postalo simbol pobede Crvene armije nad nacističkom Nemačkom.

Postavljeno je nekoliko velikih ekrana i moćan razglas kako bi okupljeni mogli da prate govor ruskog predsednika i nastup poznatih ruskih muzičara. „Sada smo jači jer smo ujedinjeni“, rekao je Putin sa mikrofonom u ruci.

Ruski predsednik je istakao da je ovo „poseban, istorijski dan istine i pravde” u vreme kada ruski vojnici „herojski brane odluku naroda” u Ukrajini.

„Učinićemo sve da pomognemo našoj braći i sestrama u Zaporožju, Hersonu, Lugansku i Donjecku, da ojačamo njihovu bezbednost, pokrenemo ekonomiju i rekonstrukciju“, rekao je on nekoliko sati nakon što je na svečanosti potpisao odluku o pripajanju četiri ukrajinske oblasti. u Kremlju.

Zapad je osudio aneksiju, Ukrajina je najavila oslobađanje

Lideri zapadnih zemalja kolektivno, poput Evropskog saveta, ali i pojedinačno, osudili su rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona. Ukrajina je zvanično zatražila prijem u NATO, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Kijev spreman da razgovara sa Rusijom, ali ne dok je Putin njen predsednik.

Kijev je u petak saopštio da će ukrajinska vojska nastaviti da oslobađa svoju teritoriju koju je okupirala Rusija i da se „ništa ne menja“ nakon što je Putin najavio pripajanje četiri delimično okupirana ukrajinska regiona Rusiji.

****

BONUS VIDEO: „Zapad želi da uništi Rusiju“: Kako je Putin u svom govoru pred aneksiju ukrajinskih teritorija sve prozivao zapadne zemlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare