U organizaciji udruženja RODA - Roditelji u akciji i Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost organizovani su protestni skupovi pod nazivom "DOSTA" u više hrvatskih gradova zbog odnosa zdravstvenog sistema prema trudnici Mireli Čavajdi, koja je progovorila o uskraćivanju zdravstvene zaštite i prava na abortus u toj zemlji. Aktivisti poručuju da je dosta "političkih igara na račun žena" i da je dosta "uskraćivanja ženskog zdravlja i zdravstvene zaštite".

Slučaj Mirele Čavajde pokrenuo je lavinu reakcija ne samo u hrvatskoj javnosti, već je njena priča potresla govoto ceo region nakon što je odlučila da progovori o svom stravičnom iskustvu u hrvatskom zdravstvu, gde je joj uskraćeno pravo na abortus, ali gde je bila izložena i omalovažavanju i maltretiranju u sistemu.

Protesti solidarnosti su počeli u 18 časova u više hrvatskih gradova. Građani su se okupili na Trgu Jelačića u centru Zagreba, zatim na Jadranskom trgu u Rijeci, Trgu slobode u Osijeku, Narodnom trgu u Splitu i Zadru, ali i drugim mestima poput Šibenika, Pule, Korčule. Na protestu u Zagrebu među okupljenima je i pevačica Severina Vučković.

Demonstranti su se okupili kako bi iskazali solidarnost sa svim ženama koje su doživele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje garantovana Ustavom i zakonima Hrvatske.

Foto: Aleksandar Nastevski

Oni su pozvali na otpor sistemskom uništavanju javnog zdravstva, a za šta krive Vladu i Sabor Hrvatske, Ministarstvo zdravlja i čelnike zdravstvenih ustanova.

Foto: Aleksandar Nastevski

„Dosta uskraćivanja zdravstvene zaštite“, „Dosta ugrožavanja ženskog zdravlja“, „Dosta političkih igara na račun zdravlja žena“, poruke su koje su se čule na današnjim protestima.

Foto: Aleksandar Nastevski

„Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedni uz druge i vičemo dosta“, poručili su aktivisti.

Na glavnom zagrebačkom trgu okupljeni je više stotina ljudi, a okupljeni nose transparente na kojima piše „Abortus je ljudsko pravo“,
„Za Mirelu“, „Dosta fundamentalizma“…

Foto: Aleksandar Nastevski

„Imamo Sloveniju, dr Franjo Tuđman“, glasio je jedan transparent aludirajući na savet koji su pojedini hrvatski lekari dali Mireli da ode u Sloveniju i da tamo uradi abortus.

Inače, slovenačka komisija je 10. maja donela zaključak da je Mireli odobren prekid trudnoće zbog teške bolesti deteta.

Foto: Aleksandar Nastevski

Slučaj Mirele Čavajde jedna je od glavnih tema u hrvatskoj javnosti nakon što je u emotivnom istupu za portal Index.hr ispričala da su lekari u četiri bolnice u Zagrebu odbili da izvrše prekid trudnoće u 26. nedelji uprkos tome što beba ima ogroman tumor, zbog kog će dete ili umreti ili živeti kao biljka.

Ranije danas Mirela se obratila potresnim pismom svom nerođenom sinu Grgi navodeći kako su za nju, njena deca bit i svetlost života.

Mirela Čavajda
Mirela Čavajda Foto: N1

„Moj sine, Moj Grga. Pišem im ovo pismo, da razumeju. Imam potrebu reći što ti i ja odavno znamo. Kao majka jednog sinčića za kojeg živim i noseći tebe ovih 6 meseci ispod srca mogu iskreno reći vi ste svetlo i bit mog života. Nema ničega iznad toga. Zato smo suprug i ja toliko i hteli sinu podariti bracu ili seku“, kazala je Čavajda na početku pisma.

Mirela je u pismu opisala iskustva pregleda koje je obavljala kod ginekologa te kako je time shvatila sve mane hrvatskog zdravstvenog sistema.

„Ali moj Grga umire. Nakon jučerašnjeg poslednjeg pregleda nema sumnje, nema više niti tračka nade za koju sam se hvatala sve ovo vreme. Pregled sam obavila kod ginekologa Tene Kovačević kojoj me uputila prijateljica koja je za nju saznala istražujući. Niti jedan doktor u našim bolnicama, a bila sam u puno ovih nedelja, nije mi rekao za nju, već moja prijateljica. To sam shvatila kao još jedan poraz našeg zdravstvenog sistema“, dodala je ona.

****

BONUS VIDEO – Najveći broj abortusa u braku – parovi odustaju od dece iz socijalnih razloga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare