Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Istraga koja je sprovedena od strane evropskog nadzornog tela o sms porukama koje je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslala generalnom direktoru kompanije Fajzer, proglasila je predsednicu Evropske komisije "krivom" za "loše upravljanje", prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Fon der Lajenovi pomoćnici su žestoko kritikovani u presudi Emili O’Rajli, evropskog ombudsmana zbog njihovog rešavanja zahteva za objavljivanje poruka poslatih tokm pregovora o kupovini vakcina.

Komisija je prvobitno tvrdila da nakon detaljne pretrage nije „indefikovala“ nijednu poruku između Fon der Lajen i Alberta Burle, čija kompanija predviđa prihod od 36 mlijardi dolara od prodaje vakcine ove godine.

Međutim, istraga ombudsmana EU pozaka je da je pretraga koju su izvršili zvaničnici komisije za razgovore putem poruka bila ograničana na internu evidenciju dokumenata.

Poruke Fon der Lajen tamo nisu bile sačuvane, a lični kabinet predsednice komisije nije upitan da li ima takve poruke.

Komisija je kasnije tvrdila da ne verujue da su sms poruke obuhvaćene zakonom EU u vezi sa zahtevom da se čuvaju dokumenti koji se odnose na politiku jer su „kratkotrajne“.

O’Rajli je rekla da ponašanje komisije nije u skladu sa nivoom transparentnosti koji se zahteva po zakonu EU.

Ona je rekla: „Uski način na koji je tretiran zahtev za javni pristup znači je da nije učinjen pokušaj da se identifikuje da li postoje bilo kakve poruke. Ovo je ispod razumnih očekivanja o transparentnosti i administrativnim standardima u komisiji“.

„Ne moraju da se čuvaju sve poruke, ali poruke koje očiglendo potpadaju pod zakon o transparentnosti EU i zato relevantne poruke treba budu sačuvane. Nije verodostojno tvrditi drugačije“, dodala je.

Komisija je sada dobila instrukcije da izvrši dalju potragu za porukama, o čijem postojanju je prvi put saopšteno u intervjuu Fon der Lajen o njenoj „ličnoj diplomatiji“ objavljenom u Njujork tajmsu u aprilu 2021. godine.

„Kada je reč o pravu na javni pristup dokumentima EU, bitan je sadraj dokumenta, a ne uređaj ili forma“, rekla je O’Rajli. „Ako se poruke tiču politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU. Administracija EU treba da ažurira svoju praksu evidentiranja dokumenata kako bi odražavala ovu realnost“, dodala je ona.

Ovo nije prvi skandal u kojem se našla Ursula fon der Lajen. Pre nego što se preselila u Brisel bila je zahvaćena sličnim skandalom ubrzo nakon što je otišla iz Berlina u Brisel 2019. godine. Ona je negirala da nešto krije nakon što su obrisani podaci sa jednog njenog telefona koji je tražio nemački parlamentarni komitet.

Komitet je istraživao da li su unosni ugovori o odbrani dodeljivani spoljnim konsultantima bez nadzora i da li iza tih poslova stoje lične veze. Ona je kasnije oslobođena odgovornosti, a onda je priznala da je nemar prezaposlenih službenika, doveo do grašaka u radu njenog ministarstva.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar