Ursula fon der Lejen i Emanuel Makron Emmanuel Macron Ursula von der Leyen
Ursula fon der Lejen i Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron apelovali su da se okonča nasilje u Kazahstanu.

„Pozivam na prekid nasilja i suzdržanosti“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u Parizu.

Ona je navela da „prava i bezbednost građana moraju biti zagarantovani“.

PROČITAJTE JOŠ:

Francuski predsednik je rekao da Francuska, koja je 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, prati dešavanja u bivšoj sovjetskoj republici. Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev odbacio je danas svaku mogućnost pregovora sa demonstrantima i obećao „eliminaciju naoružanih bandita“ posle višednevnih nereda u zemlji.

Prethodnih dana su desetine hiljada ljudi, od kojih su neki nosili palice i štitove, izašle na ulice. Reč je o najnasilnijim protestima otkako je Kazahstan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

„Evropljani da budu za pregovaračkim stolom sa Rusima i Amerikancima“

Ursula fon der Lajen i Emanuel Makron istakli su da Evropljani treba da budu za pregovaračkim stolom sa Rusima i Amerikancima o pitanju bezbednosti u Evropi.

„Kakvo god da je rešenje, ono mora da ide preko Evrope“, rekla je Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Parizu.

Makron je rekao da „geopolitička situacija u regionu nameće da Evropa, Evropska unija, bude u stanju da ponudi svoju viziju stvari, da dela i sedne za sto sa zainteresovanim stranama“.

Ursula fon der Lajen i Makron sastali su se u Parizu na početku šestomesečnog predsedavanja Francuske Evropskoj uniji. Rusija je nagomilala moćne vojne snage u oblastima blizu granice s Ukrajinom, što su zapadni zvaničnici ocenili kao pretnju napadom na tu zemlju.

Moskva je demantovala te tvrdnje i ponovila da traži pregovore o zaključivanju sporazuma kojim će biti zajamčeno da Zapad i NATO neće više slati oružje Ukrajini i da neće biti širenja alijanse na zemlje u okruženju Rusije, pre svega na Ukrajinu i Gruziju.

SAD i Rusija bi trebalo da održe razgovore o Ukrajini 10. i 11. januara u Ženevi.

Bonus video: Sukobi na ulicama Kazahstana zbog povećanja cene goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar