Foto: REUTERS/Rachel Wisniewski

Republikanci u SAD imaju poteškoća da razluče šta je razlog njihovih nedovoljno dobrih rezultata na "midterms" izborima za Kongres, guvernere saveznih država, tužioce i državne sekretare, nakon što je mesecima prognoziran "crveni talas" koji se nije obistinio, piše Foks njuz, koji je tradicionalno naklonjen američkim konzervativcima.

Prema navodima ove medijske mreže, međusobna upiranja prstom unutar stranke već su počela, a postavljaju se i pitanja u vezi sa njenom budućnošću.

Protrampovska i antitrampovska krila Republikanske stranke međusobno razmenjuju optužbe, dok drugi republikanci kažu da ih jednostavno zbunjuje ono što se desilo na biračkim mestima.

„Jasno je da nešto nije bilo kako valja. Mislim, promašen je cilj“, rekao je Foks njuzu jedan zvaničnik republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

„Jesu li to bile predizborne ankete, jesu li to bila pitanja za koja smo smatrali da su ljudima važna?“

Prema njegovim rečima, „pitanje koje valja postaviti – pod pretpostavkom da republikanci postanu većina u Predstavničkom domu – jeste ‘šta je naš mandat i šta da radimo’?

„To je verovatno ono što će me večeras držati budnim“, dodao je taj anonimni predstavnik republikanaca.

Očekuje se da će ova stranka preuzeti od Demokratske stranke kontrolu nad Predstavničkim domom SAD, ali sa manjom većinom od prognozirane, dok kontrola nad Senatom zavisi od još nepoznatih rezultata izbornih trka u Džordžiji, Nevadi i Arizoni. U Džordžiji, kandidati idu u drugi krug, zakazan za 6. decembar, jer nijedan od njih nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih birača.

Ali sve ovo nije zaustavilo unutarstranačka prepucavanja. Protivnici bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je i dalje važna politička figura među republikancima, kažu da Tramp i njegove tvrdnje u vezi sa predsedničkm izborima 2020. godine opterećuju stranku, koja je prednost nad demokratama imala na planu loše ekonomije i slabe popularnosti aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

„Rekao bih da među republikancima vlada sve snažniji utisak da oni kandidati, koji su viđeni kao poricatelji izbornih rezultata (iz 2020. godine), nisu dobro prošli večeras“, rekao je Foksu republikanski konsultant Brendan Štajnhauzer.

Jedan republikanski kongresmen u Predstavničkom domu takođe je rekao Foksu: „Ako to ranije nije bilo jasno, trebalo bi da je sada jasno: Mi imamo problem sa Trampom.“

Jedan drugi izvor unutar Republikanske stranke je prokomentarisao: „Pokazuje se da je kvalitet kandidata važan.“

„Tramp ih ubija u očima neopredeljenih glasača“, rekao je jedan republikanski izvor sa vezama u Kongresu i bivšom predsedničkom administracijom.

Trampov tim je u međuvremenu optužio republikance iz establišmenta za strateške greške i odbacivanje nekih od Trampovih kandidata koji su izgubili na izborima.

„Bila je ovo velilka noć za kandidate koje je gurao predsednik Tramp“, rekao je njegov portparol Foks njuzu.

„Među izbornim trkama koje su završene, predsednik Tramp je zabeležio 215 pobeda preko kandidata koje podržao. Mič Mekonel sa druge strane, čiji je posao da podrži kandidate za senatore, napustio je izborne trke u Nju Hempšajru i Arizone koje su se mogle dobiti, a trka u Arizoni i dalje je neizvesna“.

Izvori bliski Trampu takođe kažu da je njihovo uverenje da mediji nastoje da uzdignu značaj guvernera Floride Rona De Santisa u nastojanju da naprave dramu pred izbor republikanskog kandidata za predsednika SAD.

De Santis još nije obznanio da će ući u ovu trku, ali se vrlo rašireno veruje da će on to učiniti.

Tramp je nedavno rekao da će sledećeg utorka na svom Mar-a-Lago ranču na Floridi izneti „veliku“ najavu, a opšte je uverenje da će obznaniti ulazak u trku za republikanskog predsedničkog kandidata.

Izbori za predsednika SAD biće održani krajem 2024. godine.

***

BONUS VIDEO: Američki izbori Republikanci uzimaju Kongres

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar