Fikret Abdić Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Kantonalni sud u Bihaću odredio je jednomesečni pritvor za načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića koji je uhapšen ove nedelje u BiH zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Uz Abdića pritvor je određen i za šefa velikokladuškog odeljenja urbanizma Sulejmana Silića.

Kako je za lokalne medije potvrdila portparolka Unsko-sanskog županijskog tužilaštva Irena Marjanović Čavkić, županijski sud je prihvatio predlog tužilaštva pri određivanju jednomesečnog pritvora.

Tri osobe su puštene na slobodu nakon što su sarađivali sa tužilaštvom i priznali krivična dela te je odlučeno da ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili određivanje mera zabrane.

Abdić, koji je načelnik Opšine Velika Kladuša, uhapšen je zajedno sa još pet osoba u akciji kodnog naziva „Mreža“ zbog sumnje u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne delatnosti.

Osim Abdića i njegovih najbližih saradnika, pod istragom je i njegova ćerka.

Fikret Abdić je u bivšoj Jugoslaviji smenjen sa pozicije direktora tada snažnog poljoprivredno-prehrambenog kombinata Agrokomerca, te je na prvim demokratskim izborima 1991. godine izabran za bošnjačkog člana BiH Predsedništva.

Za vreme rata je osnovao Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, a u Hrvatskoj je osuđen za ratne zločine počinjene na tome području. I pored toga je  izabran na izborima 2016. godine za načelnika opštine Velika Kladuša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare