Foto: Shutterstock

Ferero, internacionalni proizvođač slatkiša povlači neke serije Kinder Suprajs čokoladnih jaja u Velikoj Britaniji zbog slučajeva infekcija salmonelom koje su usledile nakon konzumiranja ovog proizvoda, saopštila je Agencija za sigurnost hrane (FSA).

„Postoje naznake da su ovi proizvodi povezani sa izbijanjem salmonele. Neki od zaraženih su mala deca”, navela je FSA u saopštenju.

Pročitajte još:

Istrage koje su vodila Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), javno zdravlje Škotske, javno zdravlje Velsa i Agencija za javno zdravlje Severne Irske otkrile su da postoji veza između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom širom Britanije i kinder jaja, piše Gardijan.

U pitanju su čokoladna jaja od 20 grama koja su imala rok upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. godine.

Kao meru predostrožnosti, Ferero je povukao proizvode i ljudima se savetuje da ih ne jedu. FSA je saopštila da su sva jaja proizvedena u istoj fabrici. Smatra se da to neće uticati na druge Ferero proizvode.

Šta je salmonela?

Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu. Iako većina slučajeva ima simptome nekoliko dana, postoji opasnost od pogoršavanja stanja posebno kod mladih i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Tina Poter, šefica FSA, rekla je da pozdravlja pristup predostrožnosti koji je preduzeo Ferero.

„Savetujemo potrošačima da ne jedu nijedan od proizvoda navedenih u upozorenju FSA. Zaista je važno da potrošači poštuju ovaj savet kako bi izbegli rizik od trovanja salmonelom. Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom decom, posebno za vreme Uskrsa, pa bismo apelovali na roditelje da provere da li su neki proizvode koje imaju kod kuće“, rekla je Poter.

Takođe, dr Lesli Larkin iz UKHSA je rekla da svako ko misli da ima simptome salmonele treba da kontaktira lekara opšte prakse.

„Salmonela se može prenositi sa osobe na osobu, tako da svako ko je zaražen treba da vodi računa o higijeni, temeljno pere ruku i izbegavanje kontakt sa tuđom hranom“, rekla je Larkin.

BONUS VIDEO: 3D kuća kao fil od čokolade

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar