Kraljica Elizabeta II arhivski snimci
Foto: AP/printscreen

Britanski BBC objavio je dosad nepoznat detalj iz života kraljice Elizabeta II, koji je pribavio putem, već objavljenih dokumenata FBI službe. Naime, tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama, u februaru 1983. godine, na kraljicu je pokušan atentat.

Savezna istražna kancelarija objavila je dosije vezan za posete pokojne kraljice SAD-u, nakon njezine smrti prošle godine, piše Jutarnji list.

Kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/AP Photo

Oni pokazuju da se FBI, koji je bio zadužen za kraljičinu bezbednost, brinuo zbog pretnji Irske republikanske armije (IRA). Pretnja ubistvom upućena je policajcu u San Francisku.

Prema dosijeu, policajac koji je često posećivao irski pab u San Francisku, upozorio je savezne agente na poziv čoveka kojeg je sreo na tom mestu.

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:PA / PA Images / Profimedia

Policajac je otkrio kako mu je muškarac rekao da želi da se osveti za svoju ćerku koja je „ubijena u Sjevernoj Irskoj od gumenog metka“.

Pretnja je stigla 4. februara 1983, oko mesec dana pre posete kraljice Elizabete i njenog supruga, princa Filipa, Kaliforniji.

„Nameravao je da naudi kraljici Elizabeti, i to bi učinio tako što bi ispustio neki predmet s mosta Golden Gejt na „Royal Yacht Britannia“ dok plovi ispod nje ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu u vreme njene posete nacionalnom parku Josemiti“, navodi se u dokumentu.

Pročitajte još...

Kao odgovor na pretnju, tajna služba je planirala da „zatvori prilaz za pešake na mostu Golden Gejt kako se jahta približava“.

Nije jasno koje su mere preduzete u Josemitiju, ali poseta je održana. FBI nije objavio da li je bilo ko bio uhapšen.

BONUS VIDEO Ispraćaj kraljice Elizabete iz prvog reda