Foto:REUTERS/Serhii Nuzhnenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je govoreći o ruskom napredovanju na istoku zemlje, opisao Marijupolj kao "ruski koncentracioni logor usred ruševina".

„Grad koji je bio jedan od najrazvijenijih u regionu, jednostavno je postao ruski koncentracioni logor usred ruševina. A poredak okupatora u tom delu Marijupolja koji oni nažalost još uvek kontrolišu neznatno se razlikuje od onoga što su nacisti radili na okupiranoj teritoriji istočne Evrope“, dodao je.

„Ali ruske trupe uspevaju da budu još ciničnije od nacista pre 80 godina“, istakao je.

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Naveo je da je situacija u Hersonskoj oblasti teška, ali da ukrajinska vojska i obaveštajna služba imaju važan taktički uspeh.

„U Donbasu okupatori čine sve da unište bilo kakav život na ovim prostorima. Stalna brutalna bombardovanja, stalni ruski udari na infrastrukturu i stambena naselja pokazuju da Rusija želi da ovo područje učini nenaseljenim“, rekao je Zelenski.

Marijupolj Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ukrajinski predsednik je opisao ruske raketne napade na Kijev tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša kao „namerno i brutalno poniženje“ koje je ostalo „bez snažnog odgovora“.

Čišćenje ruševina u Kijevu na mestima gde su ruske rakete pale u četvrtak, nastavlja se, rekao je on.

„Ukrajina će se izboriti sa nestašicom goriva“

Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove nedelje Rusija je izvršila udare na postrojenja glavnog ukrajinskog proizvođača goriva, rafineriju nafte u Kremenčuku, kao i na nekoliko drugih velikih skladišta, prenosi Rojters.

„Redovi i rastuće cene goriva na benzinskim pumpama primetne su u mnogim regionima naše zemlje“, saopštio je Zelenski u noćašnjem video obraćanju.

On je naglasio da „okupatori namerno uništavaju infrastrukturu za proizvodnju, snabdevanje i skladištenje goriva“ u Ukrajini.

Sva najnovija dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Snimak čeličane iz Marijupolja iz vazduha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar