Foto: AP Photo/Kemal Softic

Agencija za lekove BiH odobrila je danas upotrebu vakcine Fajzer/Biontek, potvrđeno je za Klix.ba. Riječ je o pošiljci koja je prošle nedelje stigla u Sarajevo. Za vakcine AstraZeneke (26.400 doza), koje su takođe stigle prošle nedelje kroz KOVAKS čeka se kompletna dokumentacija kako bi Agencija za lijekove počela proces odobravanja.

Kontingent od 23.400 doza Fajzerovih vakcina je došao putem KOVAKS mehanizma, a nakon izvršenog pregleda dokumentancije Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove je danas odobrila upotrebu u BiH.

Kao što je već poznato, 23.400 doza će biti raspoređeno po svim delovima BiH.

Što se tiče vakcina AstraZeneke (26.400 doza), koje su takođe stigle prošle nedelje kroz KOVAKS, za njih se čeka kompletna dokumentacija kako bi Agencija za lijekove počela proces odobravanja.

Za kineske vakcine koje su juče stigle kao donacija Turske još uvek nije podnesen zahtev za odobravanje.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je danas pismo namere za nabavku 500 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm, nabavka uključuje administrativni deo koji bi trebao da traje desetak dana, a evenutalna dostava vakcina mogla bi uslediti za mesec.

Federacija BiH takođe razmatra i kupovinu 500 hiljada doza kineske vakcine Sinovac, ali klasičnim komercijalnim kanalima, gde bi se trebala uključiti i neka veledrogerija.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar