Foto:TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

Na sarajevski aerodrom sleteo je avion iz Ankare u kojem je dopremljena donacija Republike Turske od 30.000 vakcina koje je proizveo kineski Sinovac.

PROČITAJTE JOŠ:

Avion je trebao da dođe juče, ali je let odložen za danas zbog kvara.

Tursku pomoć na aerodromskoj pisti dočekao je ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić sa zvaničnicima ambasade Turske u BiH, kao i savetnik predsedavajućeg Predsedništva BIH Milorada Dodika.

Foto:TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

Ozgur Sahin, otpravnik poslova ambasade Turske u Sarajevu podsetio je kako je 16. marta bila poseta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj kada je zatražena pomoć u nabavci vakcina od Turske.

„Nakon razgovora s predsednikom Erdoganom, mi smo odmah pokrenuli proceduru i završili sve u saradnji sa vlastima u BiH. Danas smo srećni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz Bosnu i Hercegovinu. Želimo biti podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti i podrška u svakom trenutku“, kazao je.

Ministar bezbednosti BIH Selmo Cikotić se zahvalio u ime Predsedništva BiH i Veća ministara BiH predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i narodu Turske.

Foto:TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

„U ime činjenice da je Turska pokrenula spremnost, kao i ranije kada nam to treba, da pruži podršku svim građanima BiH, bez obzira što se radi do sada najvećem broju doniranih vakcina u okviru mera saradnje i podrške koju nam više zemalja pruža u vreme pandemije. Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija koja je nedostatna, ali će biti ravnomerno raspoređena da se kritične kategorije što pre imunizuju. Hvala u ime građana BiH na činjenici da pokazuju razumevanje i spremnost da budu s nama, dele teškoće vremena i pomažu na način koji nam je potreban“, izjavio je Cikotić.

Nakon carinskih procedura donacija će biti upućena u centralno skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, vlastima entiteta i Brčko distrikta. Način raspodele utvrdiće Veće ministara BiH.

Boško Tomić, savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika takođe se zahvalio.

Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„U ovim teškim trenucima kada se naš narod i zdravstveni sistem bori, svaka pomoć dobro dođe. Lepo je videti kako to u regionu radi i Srbija, koja je dozvolila da se i dobar broj građana BiH vakciniše. Ako ovih 30.000 vakcina samo jedan život spasi, onda je pomoć velika. Hvala Republici Turskoj na donaciji koja je izuzetno značajna“, poručio je.

Bosna i Hercegovina je ove sedmice primila prvu isporuku vakcina Fajzer i AstraZeneka kroz COVAKS mehanizam, ali to nije dovoljno za vakcinaciju svih zainteresiranih građana. Kao što je već poznato dobili smo 26.400 doza vakcina kompanije AstraZeneka i 23.400 doza Fajzer/Biontek vakcina.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ranije je BiH dobila vakcine kroz donaciju Srbije, a nakon Turske očekuje se i obećana pomoć Slovenije (4.800 vakcina) i Kine (50.000 vakcina).

BiH još stoji u redu za više od 1,1 milion doza koje su plaćene mehanizmu COVAKS. Takođe, jučer je iz Evropske komisije saopšteno da će idućeg meseca zemljama Zapadnog Balkana biti distribuirano ukupno 650.000 Fajzerovih vakcina, a o raspodeli će biti razgovarano naknadno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar