Tanja Fajon Foto:FoNet/MC

Slovenija se zalaže za proširenje Evropske unije na države Zapadnog Balkana i za dijalog Beograda i Prištine, izjavila je danas buduća slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, navodeći i da podržava ulazak Hrvatske u Šengenski prostor.

Ipak, buduća ministarka je upozorila da će konsenzus o tome u EU biti teško postići pre reforme zone Šengena.

Pročitajte još:

Slovenija podržava proširenje Šengena na Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku, ali će za to biti teško postići političku saglasnost, rekla je Fajon odgovarajući na pitanja slovenačkih poslanika pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku.

Fajon je navela da je razlog u „nepoverenju“ do kojeg je među članicama Šengenskog prostora došlo nakon velike migracione krize 2015. i 2016. godine, zbog čega, po njenoj oceni, pet država članica Šengena, među kojima je i Austrija, i dalje sprovode pojačane kontrole sa susednim državama koje su u Šengenu.

„Sve dok ne obnovimo i ne reformišemo Šengen mislim da je proširenjena tri nove države ugroženo. Mislim da nam je najprije potrebno da ostvarimo snažno poverenje među članicama“, ocenila je nekadašnja slovenačka evroparlamentarka koja će u novoj vladi Slovenije preuzeti resor spoljne politike Fajon.

Tanja Fajon Foto.TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/SAVA RADOVANOVIC

U svom uvodnom jednočasovnom izlaganju, u kojem je navela načela kojima će se voditi slovenačka politika, Fajon je između ostalog rekla da će se zalagati za dosledno poštovanje arbitražnog sporazuma o granici s Hrvatskom i da se iskreno zauzima za strategiju što boljih dobrosusedskih odnosa s Hrvatskom.

Fajon je ocenila da je ulazak Hrvatske u Šengen i u OECD u obostranom interesu dveju zemalja.

„S Hrvatskom imamo mnogo više zajedničkih interesa nego razlika, a s političkom se voljom sva pitanja mogu rešiti“, naglasila je Fajon.

U svom govoru na početku sednice Fajon je istakla i da će se Slovenija u budućoj spoljnoj i evropskoj politici zauzimati za proširenje Evropske unije na države Zapadnog Balkana i za dijalog Beograda i Prištine, pri čemu će aktivnije ičestvovati u tom procesu i na evropskom nivou i na forumima regionalnih inicijativa.

Fajon je 13 je godina bila članica Evropskog parlamenta, u politiku je došla na nagovor bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Boruta Pahora s mesta dopisnice Slovenačke televizije iz Brisela, a predsednica je Socijalnih demokrata SD, jedne od tri stranke u vladi novog premijera Roberta Goloba.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Tanja Fajon
Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Očekuje se da će ministarska lista koju je za svoju vladu odredio Golob dobiti ubedljuivu podršku na vanrednoj sednici slovenačkog Državnog zbora, koja je najavljena za sredu.

BONUS VIDEO: Utešna Evropska unija“ za zapadni Balkan – Gosti: Josip Juratović i Željko Pantelić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar