Miroslav Lajčak Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Evropska unija podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima, izjavio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Budvi upitan o inicijativi Otvoreni Balkan.

„Treba da se ubrza proces formiranja zajedničkog regionalnog tržišta. Naravno, želimo da funkcionišu i postojeće inicijative“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare uoči Samita za demokratiju u jugoistočnoj Evropi.

Lajčak je istakao da je rat u Ukrajini vratio proces proširenja na političku agendu, dodavši da je to prilika za države Zapadnog Balkana, ali i da je na njima da je iskoriste, preneo je RTCG.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je promenio sve i doneo posledice sa kojima se svi moraju suočiti.

„Region nije sam. EU je sa vama i pomaže vam da prevaziđete posledice rata, bilo da je reč o ekonomiji ili socijalnom uticaju. Imamo plan kako da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Lajčak.

On je kazao da je rat u Ukrajini, iako je tragičan, proces proširenja stavio ponovo na političku agendu.

„Proširenje je bazirano na zajedničkim vrednostima, a bitno je da zemlje regiona te zajedničke vrednosti demonstriraju. Region ne može da čeka, to nam je jasno“, poručio je Lajčak.

Jedini odgovor, kako je dodao, jeste da se ubrza proces integracija.

„Ova tragedija je i prilika za region, ali zavisi i od država da li će iskoristiti tu priliku“, rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič je rekao da su se posle napada Rusije na Ukrajinu stvari promenile.

„Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz vas. Moramo da budemo hrabriji, da živimo vrednosti, ne da o njima pričamo. Niko ne može da bude miran dok Rusi okupiraju Ukrajinu“, poručio je Pič.

On je kazao da je ukrajinski rat podsetio na značaj kolektivne bezbednosti, kao i vladavine prava.

„Znamo da Rusi žele da prave probleme u regionu. Ujedinjeno Kraljevstvo je uz vas na vašem putovanju”, poručio je Pič.

Na Samitu učestuju u predsednica Kosova Vjosa Osmani, zamenik premijera Severne Makedonije Bojan Maričić, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

BONUS VIDEO: Eskobar i Lajčak posle Prištine sa istim starim porukama i u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare