seča šuma
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Supermarketi širom Evrope povukli su proizvode od mesa koji se dovode u vezu sa ilegalnim krčenjem šuma u Brazilu.

Među lancima koji su se priključili inicijativi su belgijski Karfur, Delez i Ošan, kao i Albert Hajn iz Holandije i Lidl i Sensberi end princes u Velikoj Britaniji. Kuvana, sušena i sveža govedina su neki od proizvoda koji neće još dugo biti na policama prodavnica zbog toga što se smatra da potiču od stoke u Amazoniji i u tropskim močvarama Pantanal, piše Danas.

Kako prenosi Euronjuz, vest o povlačenju ovih proizvoda usledila je pošto je američka aktivistička grupa Majti ert u saradnji sa brazilskom neprofitnom organizacijom Reporter Brazil otkrila povezanost između deforestacije i najvećih fabrika u Sao Paolu za proizvodnju mesa kao što su JBS, Marfrig i Minerva.

Reporter Brazil tvrdi da je JBS umešan u šemu poznatu pod imenom „pranje stoke“, u kojoj krave indirektno potiču iz područja koja su žrtva ilegalnog krčenja šuma. Po toj šemi, krave se gaje na zemljištu koje je ilegalno iskrčeno, a zatim se prodaju legitimnim farmama pre nego što budu poslate u klanicu, kako bi se prikrilo njihovo poreklo.

PROČITAJTE JOŠ:

Lidl Holandija je izašao u javnost sa najopsežnijim obećanjem da će 2022. godine prestati da prodaje svu govedinu koja potiče iz Južne Amerike. Manje dramatični potezi nekih drugih lanaca podrazumevaju obustavu prodaje određenih proizvoda od kuvane i sušene govedine. Grupa Majti ert je kritikovala nemačke supermarkete, među kojima su Reve, Edeka, Metro i Neto, zbog toga što se nisu posvetili sličnim inicijativama.

„Istražujemo poreklo proizvoda koji dolaze iz drugih zemalja da bismo, ukoliko bude potrebno, slične odluke doneli i u tim slučajevima“; rekla je za agenciju AFP Agate Grosmit, direktorka za korporativnu društvenu odgovornost u Karfuru. Portparol Sensberija, koji većinu proizvoda od govedine dobavlja iz Britanije i Irske, kaže da je ovaj lanac takođe posvećen utvrđivanju porekla proizvoda. „Doneli smo odluku da postepeno eliminišemo brazilsku govedinu i tragamo za alternativnim rešenjima koja imaju poreklo u drugim zemljama“, izjavio je portparol holandskog lanca Albert Hajn.

Nadležni u fabrici za proizvodnju mesa JBS su za agenciju Rojters rekli da imaju nultu toleranciju za ilegalnu deforestaciju i da su već blokirali preko 14.000 snabdevača koji se nisu pridržavali ove politike. Kako su dodali, nadgledanje indirektnih snabdevača predstavlja izazov za ceo sektor, ali JBS će uspostaviti sistem za to do 2025. godine.

Brazil se već godinama nalazi na meti kritika zbog deforestacije u Amazoniji. Povod za oko 80 odsto seče šuma je iskrčivanje da bi se napravilo prostora za uzgoj stoke. Ova zemlja, sa preko 214 miliona krava, je najveći svetski proizvođač govedine, a globalna potražnja za mesom je u porastu.

Kako piše Dojče vele, zemljište je dugo bilo dovoljno plodno da bi životinje mogle da se hrane na njemu, ali u poslednje vreme je postalo potpuno iscrpljeno i nije više pogodno za to, a zbog toga postoji opasnost da će uzgajivači premestiti svoje rančeve na sever, dublje u Amazonsku prašumu.

Neke od nevladinih organizacija pokušavaju da spreče da do toga dođe tako što transformišu način na koji se upravlja rančevima, nastojeći da ih učine održivijim i omoguće da se više stoke uzgaja na manjem području zemlje, što jeste donekle efikasan sistem, ali on takođe zahteva značajna ulaganja. Pod upravom ultra desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, deforestacija je u velikom porastu u Amazoniji, a on tvrdi da će to pomoći da se ljudi izvuku iz siromaštva. Prema podacima brazilskih nadležnih službi, deforestacija je 2021. dostigla 15-godišnji maksimum.

Bonus video: Pljačka u Brazilu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar