Foto:Shutterstock

Evropski parlement podržao je uvođenje digitalnih kovid sertifikata kako za građane EU tako i za državaljanje trećih zemalja. U Evropskoj komisji za Tanjug kažu da je Srbija već zatražila prihvatanje srpskih digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem.

PROČITAJTE JOŠ:

Usvojeni paket mera predviđa da će sve države članice EU prihvatati potvrde o vakcinaciji, negativnom rezultatu testa ili oporavku od kovid infekcije što treba da olakša slobodno kretanje unutar EU, dovede do postepenog ukidaju ograničenja na koordinisan način i doprinese ekonomskom oporavku.

Digitalni zeleni sertifikati bi trebao da počnu sa primenom 1. jula 2021. godine i da važe 12 meseci.

Evropski parlament podržao je predlog da se sertifikati izdaju besplatno od strane nacionalnih vlasti zemlja članica i da budu dostupni u digitalnom i papironom obliku koji će imati QR kod.

Poslanici u Evropskom parlamentu insistiraju da države EU neće moći da nametnu dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – „ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja“.

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Na državama članicama je da odluče da li će prihvatiti i sertifikate za vakcine odobrene u skladu sa nacionalnim procedurama odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela za hitnu upotrebu.

U EP napominju da sertifikati treba da olakšaju kretanje unutra EU, ali da neće biti i preduslov za slobodno kretanje i da se neće smatrati putnom ispravom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar