depresija: tuga; samoća
Foto: Edward George / Alamy / Alamy / Profimedia

U većini evropskih zemalja zanemarno je vakcinisanje protiv koronavirusa mentalno obolelih osoba uprkos činjenici da su ove osobe izložene visokom riziku zaraze i smrti od kovida-19, upozorile su vodeće evropske organizacije za zaštitu mentalnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da psihijatrijski poremećaji povećavaju rizik od zaraze koronavirusom 65 odsto, a osobe sa teškom mentalnom bolešću imaju do dva puta veće izglede za smrtni ishod“.

Od 20 evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem samo su Holandija, Velika Britanija, Nemačka i Danska prepoznale tešku mentalnu bolest kao visoko rizično zdravstveno stanje i posebno predvidele vakcinisanje pacijenata.

„Ti pacijenti potpuno su zanemareni u većini planova vakcinacije i to mora da se promeni“, kaže Livia De Piker, profesorka u univerzitetskoj psihijatrijskoj bolnici Dafel u Belgiji koja je vodila istraživanje.

„Nedavna istraživanja pokazuju da psihijatrijski poremećaji povećavaju rizik od zaraze koronavirusom 65 odsto, a osobe sa teškom mentalnom bolešću imaju do dva puta veće izglede za smrtni ishod“.

Rezultati istraživanja objavljeni su ove nedelje u časopisu „Lancet Psychiatry“.

Naučnici koji su sproveli istraživanje zajedno sa glavnim evropskim klinikama i organizacijama za mentalno zdravlje, pozvali su Evropsku uniju da uspostavi standarde na nivou unije koji bi obezbedili da osobe sa mentalnom bolešću dobiju prioritet kada je u pitanju vakcinacija.

„Zemlje često pri postavljanju prioriteta vakcinacije gledaju šta se događa u drugim zemljama i s obzirom na to koliko je malo zemalja postavilo mentalno zdravlje kao prioritet taj rizik preti ponavljanjem zanemarivanja pitanja mentalnog zdravlja“, kaže Marion Luboje, koautorka istraživanja i profesorka na pariskom univerzitetu „Est Créteil“.

„To je ogromni problem u Evropi i nastaviće se ako se ne preduzme nešto“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar