Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

U 18 država Evropske unije, Evropol je pokrenuo kampanju kojom traži pomoć javnosti u pronalaženju 18 seksualnih prestupnika. Među njima su i jedan kosovski Albanac i jedan Hrvat.

Svaka dva minuta u Evropskoj uniji neko prijavi silovanje ili napad na seksualnoj osnovi. Zbog toga je Evropol pokrenuo akciju kojom će usmeriti pažnju javnosti na crnu statistiku.

Na svom sajtu mostwanted.eu, uz najtraženije kriminalce, objavljene su fotografije seksualnih predatora, koje će naredne četiri nedelje cirkulisati i društvenim mrežama, ali i u medijima. Cilj je da se uz pomoć javnosti dođe do 18 ljudi, državljana Belgije, Francuske, Nemačke, Bugarske, Litvanije i drugih država Evrope, ali i Azije i Afrike, koji su uglavnom osuđeni zbog silovanja ili napada na maloletnike.

Među njima su i jedan kosovski Albanac Nesat Bego, osuđen na pet godina zatvora zbog nasilja nad maloletnim detetom u Luksemburgu i jedan Hrvat Mirko Drašković osuđen na tri godine zatvora zbog silovanja.

Evropol poziva sve koji prepoznaju begunce da ih prijave, potpuno anonimno.

Projekat kojim se alarmira javnost i traži njhihova pomoć pri prionalaženju begunaca, seksualnih prestupnika, pokrenut je 2016. godine.

Od tada je sa spiska najtraženijih uhapšena 91 osoba, a od tog broja – 33 begunca pronađena su zahvaljujući dojavi građana.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar