Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evroparlamentarci nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Dietmar Koster i Delara Burkhardt pozvali su na sankcionisanje člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika.

PROČITAJTE JOŠ:

Koster i Burkhardt su ovo sugerisali govoreći pred komitetom Evropskog parlamenta o finansijskim sredstvima koja Bosna i Hercegovina dobija od Evropske unije.

Koster je tenzije u Bosni i Hercegovini nazvao enormnim te rekao da je politička kriza nedvosmileno najdublja od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najodgovornijim za ovo smatra, kako je naveo, etnonacionalističke stranke, ali pre svega Dodika, prenosi Klix.ba.

„Njegovim povlačenjem iz državnih institucija, demokratski legitimiranih institucija, podstiče zabrinutost građana da će državne institucije biti rasformirane i da će cela država biti destabilizovana“, upozorio je Koster.

Prema njegovim rečima, Dodikova oštra retorika i obeležavanje neustavnog dana Republike Srpske daju vetar u leđa njegovim pristalicama. Ukazao je da to ima negativne posledice.

„To vodi ka nacionalističkim i islamofobičnim napadima. To situaciju čini ekstremno zabrinjavajućom. Građani sve više gube poverenje u evropske institucije“, naveo je.

Za Kostera je prethodno navedeno pokazatelj da Evropska unija mora urgentno staviti Bosnu i Hercegovinu na vrh liste svojih prioriteta. To podrazumeva i reakciju na Dodika i omogućavanje izbora.

„EU bi trebala vršiti još veći pritisak na Dodika kako bi okončao blokadu državne vlasti. Osim toga, u drugoj polovini godini se moraju stvoriti uslovi za demokratske, poštene i slobodne izbore. Izmjenama Izbornog zakona moraju se zadovoljiti demokratska prava svih građana. Kratkoročne reakcije na Dodikovu retoriku nisu učinkovite“, zaključio je Koster.

Evroparlamentarka Burkhardt je pozvala na osnaživanje civilnog društva te svih aktera koji mogu osigurati održivu i pravednu budućnost Bosne i Hercegovine. Nisu izostale ni njene kritike etnonacionalizma, tj. Dodika.

„Etnonacionalizam je državu gurnuo u najgoru političku krizu u poslednjih 26 godina. Osuđujemo nastojanja aktera u Republici Srpskoj, predvođenih Dodikom, da podele državu i formiraju ‘veliku Srbiju'“, istakla je.

Napomenula je da su građani Bosne i Hercegovine zabrinuti i da se nadaju podršci EU za smirivanje tenzija. Burkhardt je nezadovoljna i reakcijom Evropske komisije. Za nju je to zabrinjavajuće te smatra da samo osnažuje nacionaliste.

„Evropa mora pokazati solidarnost s demokratskim partnerima u Bosni i Hercegovini tako što će nametnuti precizne sankcije Dodiku i akterima oko njega, osnaživanjem Kabineta visokog predstavnika (OHR) i osnaživanjem onih koji žele svoju državu činiti boljom i onih koji ne žele stvarati podele“, zaključila je Burkhardt.

Podsećamo, Koster je bio među europarlamentarcima koji su prošle godine posetili Bosnu i Hercegovinu.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare