Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik SNSD-a i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, pored svih javnih istupa, komentara i pres konferencija, stigao je napisati i kolumnu. U tom formatu on polemiše, tačnije odgovara na žestoke kritike koje mu je uputio sudija iz Banjaluke Milan Blagojević.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj su usvojeni zaključci koji određuju pravac političkog delovanja vladajuće koalicije iz manjeg entiteta, sudija Blagojević se oglasio autorskim tekstom u kojem je izuzetno kritički komentirao politiku Milorada Dodika.

Blagojević je u kolumni za Nezavisne novine poslednje zaključke NSRS-a nazvao potpunim fijaskom i povlačenjem Dodika. On smatra da je predlaganje zakona o zabrani zloupotrebe riječi genocid samo način da se političari iz RS-a vrate u državne institucije, kritikujući ih da su pogazili ranije stavove jer nisu ustrajali u ukidanju Inzkovog zakona, prenosi Klix.ba.

Vladajuća garnitura je dobila kritike i zbog zaključka kojim traži da državni parlament, Veće ministara i Predsjedništvo BiH ubuduće sve materijale pre sednice dostavljaju u NSRS, koja se treba izjasniti o tome. Blagojević ih ispravlja i poručuje da je to neizvodivo, jer da bi se takvo nešto zahtijevalo, to treba biti ugrađeno u poslovnike spomenutih državnih institucija. Dakle, jedan od zaključaka koji je pravno besmislen.

Inače, sudija Blagojević je nedavno žestoko kritikovao i Aleksandra Vučića, proglašavajući ga zapadnim igračem koji je Dodiku doslovno naredio da se vrati u državne institucije BiH.

Takvi stavovi Dodika su očito pogodili pa se potrudio na istom mestu napisati nekoliko redova kako bi opravdao svoju politiku i kazao kako nije skrenuo sa zacrtanog kursa secesionizma. Lider SNSD-a tako poručuje da Inckov zakon nikada neće biti objavljen u Službenom listu RS-a. Međutim, to se nikada i ne mora niti treba desiti, jer je Inckov zakon objavljen u Službenom listu BiH.

Dodiku smeta i kritika na račun Aleksandra Vučića. Ipak, ono što je suštinski možda i najvažnije u Dodikovom autorskom tekstu je rečenica kojom crta svoje planove. Naime, Dodik žali što Blagojević nije uvidio suštinu onoga što radi vlast RS-a. Dodik je možda u pravu kada kaže da mu nije cilj secesija entiteta. Da, nije mu cilj u ovom trenutku, ali suštinski želi barem malo promeniti stanje na terenu i napraviti podlogu za buduće generacije.

„Volio bih da je profesor bar pomislio, ako već nije napisao, da smo mi uprkos svemu pokrenuli neke stvari, sa željom da ih završi ako ne ova, onda neka buduća politička garnitura. Jer, Republika Srpska nije ni počela s nama, niti će završiti s nama“, istakao je čelnik SNSD-a.

Dakle, Dodik shvata svoju ulogu u nekim širim i većim zacrtanim procesima, ali je cilj jedan – dovršiti ono što su počeli Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar