Foto: REUTERS/John Sibley

Zemlje EU su se u četvrtak zvanično dogovorile da dočekaju strane putnike koji su primili jednu od vakcina protiv koronavirusa, koje su odobrili evropski regulatori, prenosi cnbc.com. Do sada tu spadaju vakcine kompanija Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson. Vakcinisanim ljdima će biti omogućen ulazak u blok ako su poslednju dozu vakcine primili najmanje 14 dana pre dolaska u EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema pisanjus svetskih medija čini se da se turizam u Evropi lagano vraća u normalu. Zemlje EU su u četvrtak zvanično dogovorile da dočekaju putnike koji su primili vakcinu protiv koronavirusa, a reč je o cepivima koje su odobrili evropski regulatori.

Evropska unija usaglasila je detalje o uvođenju zajedničkog kovid-pasoša do kraja juna. Time rastu šanse da turistička sezona i putovanja uskoro budu relativno normalni.

Na kraju, svaka država članica će odlučivati kada i kome ponovo otvara svoje granice. Stoga će svaka vlada iz 27 država da odliči da li će ukinuti mere karantina ili testiranje za međunarodne posetioce. Deca koja su isključena iz procesa vakcinacije mogu da putuju u EU blok sa porodicom, ako su imala negativan test najkasnije 72 sata pre dolaska.

Foto: REUTERS/Pedro Nunes

Iako ostaje da se vidi kako će svaka država EU dočekati strane putnike, sporazum na nivou EU dobrodošao je korak pohabane turističke industrije.

„Znamo da potrošači žele da mogu da putuju ovog leta, pa pozdravljamo to što bi evropske zemlje mogle da omoguće onima koji su vakcinisani da putuju bez potrebe za testiranjem“, rekao je portparol aviokompanije Izi džet.

„Važno je da se ovo primeni na jednostavan način kako bi se osiguralo da putnicima bude lako“, rekao je isti portparol.

Odluka EU mogla bi biti posebno važna za britanske turiste koji su sada van EU i predstavljaju jedno od najvažnijih tržišta za zemlje EU koje se oslanjaju na turizam. Pored toga, ljudi u SAD-u, Izraelu i drugim delovima sveta gde se napreduje sa vakcinacijom, takođe će verovatno imati korist od stava EU.

Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Do sada je EU samo procenjivala stopu zaraženosti koronavirusom u zemlji da bi odlučila da li treba da dozvoli posetioce. Ali blok takođe sada ublažava pravilo i više građana iz većeg broja zemalja će dobiti zeleno svetlo.

Ali Brisel je takođe svestan da bi zdravstvena situacija mogla da se promeni zbog novih varijanti koronavirusa.

Kao rezultat, zemlje EU takođe su se složile oko nove „hitne kočnice“ što znači da će, ako se opidemiološka situacija u jednoj naciji pogorša, tada biti u mogućnosti da brzo uvedu ograničenja putovanja iz te zemlje.

Kovid pasoši do kraja juna

Kovid-pasoš bi trebalo da bude spreman najkasnije do kraja juna, saopšteno je u četvrtak u Briselu. „Važan korak kako bi se ponovo uspostavila sloboda kretanja u EU na što sigurniji način“, rekla je Stela Kirjakidis, evropska komesarka za zdravlje, prenosi Dojče vele.

Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama kovid-pasoša, i u ovom će moći da se beleže dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska iskaznica imaće QR kod koji teško da može da se falsifikuje.

Još je nejasno da li će i građani iz zemalja van EU moći da dobiju taj „zeleni sertifikat“ i da li će se priznavati sertifikati iz recimo Srbije.

Takođe, još se lome koplja koje vakcine se priznaju. Konsenzus je za sada da su to samo cepiva koja je odobrila Evropska agencija za lekove, ali države-članice mogu same da prihvate i druge vakcine.

U mnoge zemlje EU je već sada moguće putovati turistički bez odlaska u karantin. Grčka i Hrvatska recimo zahtevaju dokaz o potpunoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom. U Grčkoj se priznaje i negativan nalaz sa PCR-testa mlađi od 72 sata, a u Hrvatskoj mlađi od 48 sati. Slično su uradile i druge turističke zemlje.

Tačka sporenja

Evropska komisija, parlament i države članice od početka godine vodili su žustre debate o ovom pasošu. Tačka spora je posebno bilo pitanje u kojoj meri države članice i dalje samostalno smeju da uvode dodatne zabrane putovanja ili mere karantina za došljake, prenosi Dojče vele.

Sada je utanačeno da države i dalje smeju da ograniče evropsku slobodu kretanja same, ali samo ukoliko epidemiološko stanje to opravdava.

Sada je na pojedinim zemljama da sprovedu uvođenje ovog pasoša. U Nemačkoj bi, prema Ministarstvu zdravlja, to trebalo da se desi do kraja juna.

Inače, u Nemačkoj kovid-pasoši neće biti obavezni – i dalje će moći da se koristi žuta knjižica Svetske zdravstvene organizacije u koju se ručno upisuju vakcinacije. Doduše, poslednjih dana nemački mediji pišu da je ta knjižica lako podložna manipulacijama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram