Italija
Italija. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Dok u Indiji i Brazilu korona hvata zamah, u nekoliko evropskih zemalja mere se popuštaju. Italijani su juče, prvi put posle više od 40 dana, popili kapućino u baštama restorana i otišli u bioskop, u Holandiji je ukinut policijski čas, a Austrija, Poljska i Francuska najavile su popuštanje mera u narednim danima.

Italija 

Vlada Maria Dragija 25. maja donela je odluku da se ublaže antiepidemijske mere nakon 40 dana strogog karantina. Četrnaest regiona, što je više od polovine od 20 koliko ih ima u Italiji, od juče su u „žutim zonama“ umesto „crvenim“. U „žutim zonama“ dozvoljen je rad prodavnica, bioskopa i pozorišta, a barovi i restorani mogu da poslužuju goste u svojim baštama. Putnici koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativnom testu od juuče mogu slobodno da se kreću između odvih 14 regiona.

Italija
Italija. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Juče su Italijani izašli na u restorane i bisokope (pod uslovom da je popunjenost kapaciteta do pedeset odsto), a sudeći po fotografijama jedva su dočekali popuštanje mera. Danas su i muzeji u Veneciji, nakon više od godinu dana koliko su bili zaključani otvorili vrata za posetoce.

Holandija

U Holandiji je danas ukinut policijski čas, koji je 23. januara uveden s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Pored policijskog sata, Vlada je ublažila i druge epidemiološke mere, pa je danas muslimanima dozvoljena večernje molitva u mesecu posta – ramazanu.

Holandija
Holandija Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Ugostiteljski objekti, kojima je od 14. oktobra 2020. godine bila dozvoljena samo šalterska prodaja i dostava hrane i pića, mogu da primaju goste na otvorenom. U kućnu posetu je dozvoljeno primiti dve osobe starije od 13 godina, dok će sahranama moći da prisustvuje 100 umesto dosadašnjih 50 osoba. Holandske vlasti su najavile dodatno ublažavanje mera 11. maja, ukoliko se smanji broj novozaraženih koronavirusom.

Grčka

Grčka još ne ukida policijski čas, ali ga skraćuje. Kako se navodi u Službenom glasniku Grčke, policijski čas sada traje od 22 časa uveče do pet sati ujutru. Od 3. maja, početak policijskog časa pomera se na 23 časa. I dalje ostaje zabrana međuregionalnih putovanja. Vikendom je dozvoljeno međuopštinsko kretanje, unutar jedne regionalne jedinice.

Grčka
Grčka, Foto: Peter Eastland / Alamy / Alamy / Profimedia

– Od 3. maja bi trebalo da stupi na snagu ukidanje slanja SMS poruka, koje su Grci morali da šalju kako bi izašli napolje. Putovanje iz jedne u drugu regiju zabranjeno je do 10. maja, osim zbog posebnih razloga – navodi se u grčkom „Službenom glasniku“.

Tržni centri otvoreni su pre nekoliko dana. Ipak, ograničenja i ovde postoje. Tako, kupovina na malo moguća je samo uz slanje SMS poruke. Dozvoljen je jedan odlazak u prodavnicu, u trajanju od tri sata. Restorani i kafići ponovo će početi da rade od 3. maja.

Francuska

Francuski premijer Žan Kasteks izjavio je pre nekoliko dana da od 3. maja počinje postepeno ukidanje mera protiv epidemije koronavirusa u toj zemlji. Prema njegovim rečima, tog dana biće ukinuto ograničenje kretanja građana, a polovinom maja ponovo će biti otvorene radnje sa sekundardnom robom. Od 3. maja ponovo će biti otvorene škole, ali uz pridržavanje sanitarnih mera. U srednjim školama biće organizovani testovi, dodao je Kasteks. Premijer Francuske je rekao da će više detalja o ukidanju mera saopštiti narednih dana.

Pročitajte još:

Austrija 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je da će od 19. maja uslediti ublažavanje epidemioloških mera u celoj zemlji, a time otvaranje ugosteljskih objekata, sporta, turizma… Kako je naglasio, građani sa takozvanim „zelenim pasošem“, dokazom o preležanom kovid oboljenju, testiranju ili vakcinaciji, dobiće pristup tim objektima.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Škole će normalno početi da rade od 26. aprila, osnovci svakodnevno, a stariji po smenama. Takođe, vrata otvaraju i kulturne institucije, uz određena ograničenja u broju posetilaca.sportske aktivnosti sa najviše 3.000 navijača na stadionima i uz potvrdu o negativnom testu, vakcinaciji ili preležanoj bolesti. Ponovo će biti moguće održavanje kongresa i sajmova.

– Srećan sam što su se prognoze obistinile. Možemo do leta da se vratimo normalnosti. Nalazimo se na poslednjim metrima pandemije – naglasio je Kurc na konferenciji za štampu.

Slovenija 

Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji od u Sloveniji su 23. aprila otvorene granice statističkih regiona, od subote je dozvoljen rad lokala i kafića na otvorenom, a od ponedeljka i delimično otvaranje hotela za manji broj gostiju. Terase i kafići na otvorenom radiće na teritoriji cele države, a u tri statistička regiona u kojima je bolja epidemiološka situacija gosti će moći da sede i unutra ako su primili obe doze vakcine protiv kovida-19 ili su već preboleli virus.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar