Vakcinacija Nemačka. Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Evropa se okreće buster dozama vakcina protiv koronavirusa, jer nastoji da zaštiti građane od četvrtog talasa koronavirusa, koji je zahtavio čitav blok, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Infekcije rastu. Samo uprotekloj nedelji bilo skoro 1,8 miliona slučajeva i 24.000 smrtnih slučajeva u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije – što predstavlja 59 odstso globalnih slučajeva i 48 odsto smrtnih slučajeva. Ovo čini region „epicentrom“ pandemije, upozorio je u četvrtak šef SZO za Evorpu Hans Kluge.

Kako region ulazi u drugu hladnu sezonu pandemije, vlade se ponovo suopčavaju sa teškim izborima oko toga kako da zadrže infekcije kako bi spasili živote i sprečili da njihovi zdravstveni sistemi puknu, istovremeno izbegavajući oštra ograničenja koja utiču na ekonomije i mentalno zdravlje ljudi.

Portugal vakcinacija,
Foto: EPA-EFE/SERGIO AZENHA

Prošlog meseca, 23 zemlje u evropskom regionu SZO-a ponovo su uvele socijalne i javnozdravstvene mere kako bi obuzdale širenje infekcije, jer je zaraznija Delta varijante prošla kroz blok, dok je sedam zemalja ublažilo mere, prenosi Politiko.

U međuvremenu, većina zemalja EU počela je da daje buster doze vakcina ranjivim grupama i onim koji su u većim riziku od infekcije, rekao je Marko Kavaleri, šef odeljenja bioloških pretnji po zdravlje i strategije vakcinacije u Evropskoj agenciji za lekove.

Sledeće sredstvo koje je na raspolaganju zemljama za široku zaštitu građana bilo bi davanje buster doze svima.

Severna Makedonija vakcinacija
Vakcinacija u Severnoj Makedoniji Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Od strane regulatora, preporuke EMA – podržavajući Modernu i Fajzer kao buster doze za sve starije od 18 godina – pružaju prostor zemljama da odluče da prošire svoje programe vakcinacije ako žele.

Proširenje stimulatora za opštu populaciju moglo bi da bude „verovatan sledeći korak“, rekao je Kavaleri na odvojenom brifingu u četvtak.

Od septembra, veliki deo evropskih zemalja nudi treću vakcinu najugroženijim, starijim i imunokompromitovanim ljudima. To uključuje Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Beglgiju, Austriju i druge…

Nemačka vakcinacija Foto:EPA-EFE/Sean Gallup

Glavni cilj programa za pojačavanje jeste „pružiti tu zaštitu i smaniti ozbiljne bolesti dok se krećemo ka hladnijim mesecima“, rekao je Vei Šen Lim, predsednik imunizacije kovid-19 u Zajedničkom komitetu za vakcinaciju i imunizaciju Ujedinjenog Kraljevstva, u najavi planova.

Ali kako se hladnije vreme spušta nad blokom, stopa obolelih je počela da raste. Podstaknuto zarazom Delta varijante, ovo je ubrzalo razorniji četvrti talas.

Suočene sa naglim porastom slučajeva, zemlje Centralne i Istočne Evrope, Baltika i Balkana, koje imaju najniže stope vakcinacije, u trci su sa vremenom kako bi vakcinisale svoje građane.

Svetska zdravstvena organizacija poslala je tim stručnjaka u Rumuniju da rade sa liderima u vladi, crkvama, zajednicama i uticajnim ljudima kako bi prevazišli neodlučnost i vakcinisali ljude.

Vakcinacija dece
Vakcinacija dece Foto:EPA-EFE/MACIEJ KULCZYNSKI

U Nemačkoj, ministar zdravlja Jens Špan, želi da uvede buster doze vakcina za sve građane. Ali državni komitet za imunizaciju STIKO, i dalje ograničava treću dozu vakcine na starije i ranjive ljude.

U međuvremenu, Grčka je otišla u drugu krajnost. Od petka, buster doze će biti proširene na sve – i one će biti obavezne.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je u sredu da grčka vlada takođe razmatra dodavanje datuma isteka sertifikatima o vakcinaciji šest mesei nakon primarne vakcinacije.

Mađarska, koja je kupila vakcine od Rusije i Kine, počela da nudi treće doze svima daleko ranije. Posebno niži zaštitni efekti kineske vakcine bili su razlog za rane buster doze. Ulaskom u zimski period Mađarska bi mogla da se nađe u poziciji da će građanima trebati i četvrta doza vakcine.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti ove nedelje su ažurirali svoje smernice koje ukazuju na to da će određeni ugroženi ljudi imati pravo na četvrtu dozu početkokm sledeće godine. Evropska agencije za lekove takođe razmatra ovu opciju.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar