Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

"Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom opet je u porastu. Nalazimo se u trećem talasu pandemije", rekao je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan na konferenciji za novinare.

Pročitajte još:

Potpredsednik Instituta Robert Koh, Lars Šade, takođe je naglasio kako Nemačku pogađa sve veći broj novozaraženih, pogotovo među mlađima od 50 godina.

Vlasti su dodale kako zarazniji britanski soj koronavirusa čini tri četvrtine pozitivnih slučajeva u Nemačkoj, piše zdf.

„Izlaz iz pandemije je vakcinacija. Sedam miliona stanovnika primilo je prvu dozu“, rekao je Špan i stao u odbranu nastavka vakcinacije AstraZenekom.

„U Evropi još uvek nema dovoljno vakcina da se zaustavi treći talas“, dodao je on.

Juče je u Nemačkoj zabeležen najveći broj novozaraženih u zadnja dva meseca.

Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Poslednjih nekoliko dana beleže se rekordi u broju zaraženih i umrlih od posledica covida-19 u nekim evropskim zemljama.

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno 1.700 novozaraženih covidom-19, a preminulo je 57 obolelih. Prema dostupnim podacima, sadašnja incidencija novozaraženih na 100.000 stanovnika u jednoj nedelji u Sarajevu iznosi 734.

Zbog pogoršane slike epidemiolozi traže uvođenje strožih mera zatvaranja, ali vlasti se zasad fokusiraju na nabavku vakcina, a stanje s nabavkom je haotično. Vlasti oba entiteta tek su pred kraj februara obaveštene da se uopšte ne zna kada će stići vakcina naručena preko COVAX-a.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar