Jutros u 8 sati meštani Banje kod Aranđelovca, traktorima i vozilima blokirali su put prema kamenolomu i ne dozvoljavaju kamionima da prođu. Put su kažu, blokirali, jer nadležne gradske vlasti u Aranđelovcu mesecima ignorišu njihove molbe i zahteve da se zaustavi nekontrolisana ekspolatacija mermera i mermerisanog krečnjaka na Venčacu.

Blokada puta, kažu meštani, bila je krajnja mera, jer niko do sada nije odgovori na njihove zahteve. Aleksandar Sekulić, meštanin Banje, čija kuća se nalazi u neposrednoj blizini kamenoloma, objašnjava da on i njegove komšije više ne mogu da žive od prašine, stalnih vibracija i buke koja dolazi iz kamenoloma. Dodaje da kroz selo dnevno prođe i preko 200 kamiona pretovarenih mermerisanim krečnjakom i da ukolio tako nastave, od Venčaca neće ostati ništa.

Zbog svakodnevnog miniranja u kamenolomu, kuće su im popucale, pa uz konstantnu izloženost prašini, strahuju i za bezbednost.

„Blokirali smo put i ostaćemo ovde ako treba ceo dan. Odlučni smo da skrenemmo pažnju nadležnih, jer niko nije reagovao na naše dopise. Kiša je i loše vreme, ali mi više ne možemo ovako“, ogorčen je Sekulić.

On je za Nova.rs rekao da su nadležnim republičkim i lokalnim organima uputiili više dopisa da se zaustavi nekontrolisano iskopavanje mermera sa Venčaca i zahtevali da se eksploatacija sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja.

Foto: Nova.rs

„Mi nikakve odgovore nismo dobili. Zvali smo predsednika opštine da dođe danas, poslali smo mu dopis pre dva tri dana da dođe i da vidi naše probleme. Međutim, njih to ne interesuje i nije to prvi put, to se stalno dešava. Kad god smo ih zvali, uvek dobijamo jedan te isti odgovor ‘mi nismo nadležni’. Pa, gospodo, kako nemate nikakve nadležnosti za nešto što se dešava na teritoriji vaše opštine“, revoltiran je Sekulić.

Meštani Banje formirali su i odbor „Za spas Venčaca“, a Aleksandar Sekulić najavljuje da će danas ostati na blokadi „koliko god treba“.

„Naš problem se često pogrešno interpretira, pa dobijamo primedbe – što ste pravili kuće pored kamenoloma. Naše kuće su ovde 50 godina, niko nije lud da pravi kuću pored kamenoloma. Majdan je otvoren pre 10-ak godina, ali to tada nije bilo strašno, jer nije bilo mnogo iskopavanja. Pre tri meseca taj kamenolom je promenio vlasnika i od tada je počelo ovo nenormalno iskopavanje. Nemilice iznose kamen i ignorišu sve naše zahteve“, ispričao je Sekulić.

Foto: Nova.rs

Nova.rs je povodom ove blokade, zatražla i komentar od Bojana Radovića, predsednika opštine Aranđelovac, ali do objavljivanja ovog teksta, on nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Bonus video: Naučni radnici u protestu ispred Ministarstva finansija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare