Bogoljub Karić Foto: Mladen Šurjanac/RAS, Službeni List Evropske Unije

Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU. Restriktivene mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Među pojedincima koji su kažnjeni nalazi se i jedan državljanin Srbije, a prema podacima iz Službenog lista EU navodi se da je u pitanju Bogoljub Karić.

Kako se navodi u Službenom glasniku, Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar.

„Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom“, navodi se u Službenom glasniku.

„Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina“, navodi se u Glasniku.

S toga, kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/PAVEL ORLOVSKIY/ POOL

Među 65 pojedinaca koji su se našli na listi sankcija, nalazi se i vojni štab koji je rukovodio akcijama onih jedinica ruske vojske koje su ubijale, silovale i mučile civile u Buči, među kojima je i pukovnik Azatbek Omurbekov, koji je dobio nadimak „kasapin iz Buče“. Lista uključuje i one koji su odgovorni za opsadu grada Marijupolja, uključujući general-pukovnka Mihaila Mizenceva zvanog „Marijupoljski kasapin“, kao i one koji su učestvovali u stvaranju takozvanog Komiteta spasa za mir i red u martu 2022. godine – organ za saradnju sa ruskom okupacijom u Hersonskoj oblasti.

EU uvodi sankcije političarima, propagandistima, vodećim poslovnim ljudima i članovima porodica već sankcionisanih pojedinaca. Bivša gimnastičarka i članica Državne dume Alina Kabajeva takođe je uvrštena na spisak kao bliska saradnica predsednika Vladimira Putina.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Među 18 subjekata pod sankcijama su razne kompanije koje direktno ili indirektno podržavaju Oružane snage Ruske Federacije i Vladu Ruske Federacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Paket sankcija predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zlocine u Ukrajini.

”Današnjim paketom ekonomskih sankcija dodatno ograničavamo sposobnosti Kremlja da finansira rat. Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključujemo iz međunarodnog platnog sistema Svift, sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Marijupolju i zabranjujemo više aktera dezinformacija koji aktivno doprinose ratnoj propagandi predsednika Putina”, izjavio je šef diplomatije EU Zžosep Borelj.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u priodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare