Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Evropska unija danas je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za kršenje ljudskih prava, protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU.

Pročitajte još:

Na sankcionom spisku nalaze se predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov.

Takođe se navodi da sankcije stupaju na snagu danom objavljivanja.

„Usvojene restriktivne mere uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine za fizička lica. Osim toga, fizičkim i pravnim licima iz EU zabranjeno je da daju sredstva onima koji su navedeni na spisku“, precizira se u dokumentu.

Ranije je nemačka agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, saopštila da je Evropska unija uvela sankcije visokim zvaničnicima Rusije zbog situacije oko ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio da su se ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu dogovorili da prošire personalne sankcije Rusiji zbog situacije oko Navaljnog.

Evropska unija smatra da je hapšenje Alekseja Navaljnog, kao i zamena uslovne osude stvarnom u slučaju „Iv Roše“, politički motivisano. EU je više puta pozivala ruske vlasti da oslobode Navaljnog i podsećala na odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2018. godine.

Podsetimo, Simonovski okružni sud u Moskvi je 2. februara presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar