Foto: Alla Simacheva / Panthermedia / Profimedia / Shutterstock

Rusija smatra da su zahtevi za oslobađanje osuđenog blogera Alekseja Navalnog neprihvatljivi, navodi se saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa još jednim antiruskim sankcijama Evropske unije. Takođe se dodaje da, suprotno logici, Brisel prvo donosi političku odluku, a zatim proizvoljno bira kandidate za nju. Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu u ponedelak dogovorili su da prošire pesronalne sankcije Rusiji zbog situacije oko Navaljnog.

„Smatramo da su kategorički neprihvatljivi nepravedni i apsurdni zahtevi koji se stalno čuju za oslobađanje građanina Ruske Federacije kojeg je ruski sud osudio za privredne prekršaje na teritoriji naše zemlje u skladu sa ruskim zakonom“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je Savet Evropske unije „doneo pogrešnu odluku“ o uvođenju sankcija Moskvi u uslovima neviđene antiruske informativne atmosfere.

U Ministarstvu dodaju da je odluka Saveta ministara spoljnih poslova EU o pripremi novih sankcija Rusiji razočaravajuća.

„Razočaravajuće je što je Savet ministara spoljnih poslova EU 22. februara doneo odluku pod izmišljenim izgovorom da pripremi nova protivpravna jednostrana ograničenja za ruske građane“, konstatuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe se dodaje da, suprotno logici, Brisel prvo donosi političku odluku, a zatim proizvoljno bira kandidate za nju.

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio da su se ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu u ponedelak dogovorili da prošire pesronalne sankcije Rusiji zbog situacije oko Navaljnog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram