Emanuel Makron i Angela Merkel u Briselu nakon postizanja sporazuma
Emanuel Makron i Angela Merkel u Briselu nakon postizanja sporazuma, FOTO: Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Nakon pet dana maratonskih pregovora, lideri zemalja članica Evropske unije, okupljeni u Evropskom veću pod vođstvom Šarla Mišela, konačno su postigli dogovor oko paketa pomoći poda nazivom "Next Generation EU" i višegodišnjeg finansijskog okvira, to jest budžeta EU za narednih 7 godina. Dogovoreni paket ukupno je težak čak 1,83 biliona evra (1830 milijardi evra).

Od toga se 750 milijardi evra odnosni na paket pomoći državama članicama pogođenima koronakrizom, oko čega su se i najviše lomila koplja.

Nakon mnogo kompromisa taj paket je prihvaćen u Evropskom veću tako da 390 milijardi evra bude u obliku bespovratne pomoći, a 360 milijardi u obliku povoljnih zajmova.

Originalani odnos, prema predlogu Angele Merkel i Emanuela Makrona, bio je 500 milijardi evra bespovratne pomoći i 250 milijardi zajmova.

Kada je o Hrvatskoj reč, ona je iz paketa pomoći i sedmogodišnjeg budžeta dobila 22 milijarde evra, što je jutros na svom Tviter profilu istakao i premijer Andrej Plenković, navodi „Jutarnji list“.

Merkel: EU demonstrirala zajedništvo i odlučnost

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas, povodom dogovora zemalja članica EU o finansijskom planu ekonomskog oporavka, da je „EU sposobna da deluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

„To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju“, izjavila je Merkelova, prenosi Rojters.

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanulom Makronom.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu od 1.824 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine.

Makron: Postignut je istorijski sporazum za EU

EU je uspela da postigne istorijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije kovida-19, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Prema rečima francuskog predsednika, sporazumu su prethodili „dugački i teški“ pregovori tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

„Ustupci su bili proporcionalni i neophodni da se dođe do upotrebljivog, velikog plana ekonomskog oporavka EU“, ocenio je Makron na konferenciji za novinare.

„Ne postoji savršen svet, ali mi smo postigli napredak“, zaključio je predsednik Francuske.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu od 1.824 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare