Foto: Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / AFP / Profimedia

S obzirom da više članica EU doslovno očajnički čeka početak korišćenja svog dela u evropskom fondu za oporavak teškom 750 milijardi evra, sve više raste nervoza oko odluke Mađarske i Poljske da blokiraju njegovo izglašavanje.

U Evropskoj komisiji su počeli razmišljati o tome da fond za oporavak lansiraju mimo Mađarske i Poljske.

Pročitajte još:

U Evropskoj komisiji su stoga počeli da razmišljaju o tome da fond za oporavak lansiraju mimo Mađarske i Poljske. Jedna ideja je da 25 zemalja EU izglasaju odluku o fondu oporavka kao finansiranje, dok Mađarska i Poljska ne povuku veto kojim blokiraju ukupni paket oporavka težak 1,8 biliona evra. Ovako zaobilaženje dve članice EU do sada bi bilo najekstremnije rešenje u odnosima između članica EU.

Evropski lideri sastaće se sledeće nedelje u Briselu kako bi raspravili šta da učine s Mađarskom i Poljskom koje se preko fonda za oporavak opiru evropskom pritisku oko vladavine prava.

Ako se sledeće nedelje ne pronađe rešenje, fond oporavka možda uopšte neće moći da se lansira ni sledeće godine, pa će EU morati da se pripremi za novi proračun za 2021. s velikim rezovima planirane potrošnje. Bilo bi to prvi put u 30 godina da EU ne uspe da donese formalni proračun.

Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Politički eksperti procenjuju kako Mađarska i Poljska blefiraju, pa je verovatno da će povući svoj veto jer i njima hitno treba novac iz fonda oporavka. Ostaje da se vidi hoće li preko ideoloških pitanja i kroz ucene uspeti da dobiju više novca iz fonda oporavka kako bi povukli veto i tako prekinuli opasnu blokadu.

S obzirom na visok nivo neizvesnosti, EK istražuje i mogućnost novog fonda koji bi replicirao originalni paket mera u zakonskim okvirima EU. Ideja je i u toj varijanti da 25 članica, bez Mađarske i Poljske, počnu da koriste zajmove i grantove za oporavak. Ta kreativna opcija, poruka je iz Brisela, bazirala bi se na EU zakonodavstvu pa bi bila upravljana od strane EK, ali se ne bi temeljila na dogovoru između svih članica EU.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare