Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Na današnjoj sednici u Briselu, predstavnici Mađarske i Poljske blokirali su usvajanje novog sedmogodišnjeg budžeta EU kao i Plana za oporavak od pandemije koronavirusa. Predstavnici ove dve zemlje uložile su veto i na taj način blokirali budžet vrednosti više od 1.800 milijardi evra za period od 2021. pa do 2027. godine.

Pored budžeta, Poljska i Mađarska blokirale su i Fond za oporavak zemalja Evrope od koronavirusa, a koji iznosi 750 milijardi eura.

Kako su naveli iz Mađarske i Poljske, razlog za blokiranje budžeta je uvođenje novog mehanizma koji predviđa uskraćivanje sredstava EU državama čije vlade urušavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Portparol Vlade Mađarske, Zoltan Kovač, potvrdio je na svom Tviter profilu da je Mađarska uložila veto te istakao daMađarska ne može podržati projekat u ovom obliku.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana već godinama se svađa s evropskim partnerima zbog kršenja demokratskih standarda, a da planira da uloži veto najavljeno je u ponedeljak na internetskoj stranici portfolio.hu.

Mađarska i Poljska pod istragom su EU zbog potkopavanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Foto: EPA-EFE/JACEK SZYDLOWSKI POLAND OUT

Nakon ove odluke predstavnika Mađarske i Poljske, nekoliko evropskih diplomata upozorilo je da se ova blokada može pretvoriti u ozbiljnu političku krizu unutar Unije ida je pod hitno potrebno pronaći rešenje.

Lideri zemalja članica Evropske unije postigli su u julu politički dogovor o novom sedmogodišnjem budžetu za period od 2021. do 2027. u vrednosti 1074 milijarde evra i planu za oporavak od 750 milijardi evra, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Saveta i Evropskog parlamenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar