evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropska unija osudila je najnovije lansiranje severnokorejske hipersonične rakete, naveo je portparol visokog predstavnika EU za spoljne poslove i pozivao Pjongjang da "konstruktivno odgovori" na spremnost SAD za diplomatiju.

„Nastavak proizvodnje ilegalnih sistema naoružanja od strane DNRK predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti i u suprotnosti je sa međunarodnim naporima da se obnovi dijalog i pomogne narodu Severne Koreje“, navodi se sinoć u saopštenju portparolke službe za spoljne politike Evropske unije Nabile Masralije.

EU želi da Severna Koreja potpuno odustane od svog nuklearnog programa i programa balističkih raketnih projektila, navodi se u saopštenju i ističe da će 27-člani blok nastaviti da sprovodi sankcije protiv Pjongjanga i podsticaće druge da učine isto sve dok S. Koreja ne ispuni obaveze u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Rojters je ranije preneo pisanje severnokorejskih državnih medija da je Severna Koreja u ponedeljak uspešno testirala hipersoničnu raketu u prisustvu lidera Kim Džong Una koji je prvi put, posle više od godinu dana, prisustvovao testiranju rakete.

„Testiranje je imalo za cilj konačnu potvrdu tehničkih specifikacija razvijenog hipersoničnog sistema naoružanja“, javila je državna agencija KCNA.

Vlasti Južne Koreje i Japana prethodno su primetile da je izvedeno „sumnjivo testiranje“, što su osudile vlasti u Vašingtonu i Tokiju, dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio zabrinutost.

Ovo je drugi put za manje od nedelju dana da je Severna Koreja izvela ovakav test.

Severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom, u trenutku kada su pregovori sa Južnom Korejom i SAD u zastoju.

BONUS VIDEO Testiranje raketnog sistema „Cirkon“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)