Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Na internet stranici kancelarije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije objavljeno je saopštenje u kojem se oštro osuđuje retorika i ponašanje lidera iz Republike Srpske tokom obeležavanja neustavnog Dana RS.

“EU oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili lideri Republike Srpske tokom proslave 9. januara. Takva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. One ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti sa njenom perspektivom EU, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS takođe nisu u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine“, objavljeno je na N1 Sarajevo.

„EU je više puta pozivala rukovodstvo RS da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rešava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora da uključuje ​​stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina“, dodaje se.

Kako se navodi, EU takođe žali zbog podrške koju su drugi partneri dali takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusedske odnose.

„Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana. Stoga pozivamo sve lidere, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija“, saopšteno je iz EU.

Oni dodaju da su opredeljeni za olakšavanje dijaloga koji bi doprineo uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje.

„Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir EU sankcija i reviziju ukupne pomoći EU”, stoji u saoštenju kancelarije EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku.

BONUS VIDEO: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

Komentari

Svi komentari (0)