Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Minstri transporta EU pozvali su na saradnju među zemljama članicama kako bi se smanjili poremećaji u evropskom saobraćaju nastali uvođenjem mera za zaustavljanje širenja pandemije COVID19. 

Ministri EU 27 podržali su predloge Evropske komisije koja je upozorila na važnost nesmetanog prevoza roba u cilju pravilnog funkcionisanja jedinstvenog tržišta.

”To uključuje i slobodno kretanje saobraćajnih radnika, „zelene koridore“ – prioritetne trake za teretni saobraćaj, fleksibilnost pravila o vožnji i vremenu odmora i prethodno obaveštenje Komisije o merama”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Iz hrvatskog predsedavanja Savetom EU napominju da je važno pronaći rešenja za trenutne finansijske obaveze preduzeća i prevoznika i izbegavati dalja jednostrana rešenja.

”Važno da se transport robe nastavi, takođe i preko granica, kako bi se osiguralo da osnovna roba i sanitetski materijal stignu do naših građana”, navodi se u ministarskom saopštenju.

Ministri su takođe razgovarali o tome kako ublažiti negativan uticaj trenutne situacije na transportni i turistički sektor.

Složili su se da odgovori na COVID-19 ne bi trebalo da pogoršavaju ekonomske i socijalne prilike prekidom saobraćajnih veza.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean ukazala je na važnost očuvanja slobodnog prometa robe, ali i ljudi koji moraju da prelaze unutrašnje granice EU tokom vanredne situacije.

Evropska komisija kaže da svako ograničavanje prevoza robe i putnika može da bude preduzeto samo u intersu zaštite javnog zdravlja uz uzimanje u obzir specifičnosti načina prevoza.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram